Pocetna Društvo U Užicu primopredaja vozila za službe transfuzije

U Užicu primopredaja vozila za službe transfuzije

813
0
Podelite

Ključevi specijalizovanih vozila za usluge transfuzije krvi uručeni su u Užicu predstavnicima zdravstvenih ustanova iz Srbije. Vozila su deo ugovora o nabavci opreme za specijalizovane ustanove transfuzije i transplataciju u vrednosti od dva miliona evra, od kojih je 1,5 milion evra finansirala Evropska unija. Zdravstveni centar Užice dobio je dva specijalizona vozila, a nedavno je isporučena i oprema za te namene.

– Naročito je važno a to je i jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja da građanima približi davalaštvo krvi i transplantaciju organa. Oprema je dobra ali su ljudski resursi najvažniji kada je transfuzija u pitanju, Kao resorni ministar moram dobrovoljnim davaocima da obećam i u ime Ministarstva zdravlja da ćemo morati i na drugi način da se odnosimo prema njima i da će se neke privilegije koje su se primenjivale u ranijim sistemima, koje su imali ponovo vratiti – istakla je ministarska Danica Grujičić u Užicu.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević rekla je da -Zdravstveni centar Užice prepoznat je kao jedan od tri transfuziološka centra koji svojim uslugama pokriva 10 opština Zlatiborskog okruga u kome je preko 35.000 dobrovoljnih davalaca krvi-.

Uz zahvalnost predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva za evropske integracija i predstavnicima Delegaciji EU u Srbiji, gradonačelnica je dodala i da lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za opremu, vozila i rekonstrukciju zdravstvenih objekata.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević navela je iskustva u radu na evropskim projektima u Užicu. Jedan od projekata koji se finasira sredstvima Evropske unije je i vrtić u Karanu koji je zahvaćen poplava, pa će se naći način da se pomogne.

– Ovim specijalizovanim vozilima se omogućava da se stigne u svako mesto, ali je veoma važna i oprema kako bi mogli da se skladište i obrade u procesu transfuzije-rekla je Miščević.

Ona je naglasila da nastavljamo da radimo sa Evropskom unijom i Ministarstvom zdravlja na novim projektima i da slušamo intetrese lokalne samouprave.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji podsetila je da zdravstvo predstavlja jednu od najhumanijih profesija što se pokazalo i tokom Kovida-19.

– Razlog što smo ovde je da pomognemo zdravstvenim radnicima Srbije, a sada će to moći da rade još bolje zahvaljujući donaciji EU u vidu vozila za transfuzije.

Dodajmo, da je ministarka Grujičić tokom posete Užicu uputila poziv mladim kolegama da ne čekaju posao tamo gde su rođeni. Srbija danas izgleda potpuno drugačije nego pre 10 godina. Ona je rekla da 20 lekara može da nađe posao u užičkoj bolnici. Lokalna samouprava bi bila u stanju na osnovu razgovora sa gradonačelnicom da obezbedi 5-6 stanova za mlade lekare. Mlade kolege treba da dolaze i u unutrašnjost Srbije i da budemo zdravstveno zaštićeni-zaključila je ministarka Grujičić.

Vozila i oprema su dodeljena Institutu za transfuziju krvi Srbije, Institutu za transfuziju krvi Niš, Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, za Banku krvi Kragujevac, Kliničko bolnički centar Zemun, Opštu bolnicu Subotica i Opštu bolnicu Užice.

Dr Dragan Damjanović, direktor Opšte bolnice Užice preuzeo je ključeve od prof.dr Danice Grujičić, ministarke zdravlja.