Pocetna Društvo Besplatna prva godina za sve studente

Besplatna prva godina za sve studente

328
0
Podelite

Na Pedagoškom fakultetu u Užicu objavljen je konkurs za upis i prijavu kandidata od21, 22. i 23. juna. Kandidati se mogu prijaviti za upis onlajn ili predajom dokumenata u prostorijama fakulteta. Na fakultetu su u toku pripreme za prijemni ispit koji će biti održan 28. juna za sve studijske programe. Sve informacije o prijemnom ispitu i upisu nalaze se i u okviru Konkursa na sajtu Pedagoškog fakulteta, istakla je za „Vesti“ prof.dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta u Užicu Univerziteta u Kragujevcu.

Koliko će biti upisano na budžet, a koliko samofinasirajućih studenata?

Na četiri studijska programa na Pedagoškom fakultetu ima mesta za 220 studenata i to 120 za studente čije se školovanje finansira iz budžeta i 100 mesta za samofinansirajuće studente. Najviše upisujemo na studijski program Učitelj 94 studenata, za Vaspitača 66, na studijski program Pedagogija ukupno 33 studenta i za Trener u sportu 27 studenata. Prva godina studija je besplatna za sve upisane studente.

Od prošle godine u ponudi imate studijski program Pedagogija. Kakvo je interesovanje srednjoškolaca za upis na ovaj studijski program?

Studijski program osnovnih akademskih studija Pedagogija najmlađi je program na Pedagoškom fakultetu.Ove godine upisujemo drugu generaciju studenata. Prošle godine smo svi sa velikom radošću prišli realizaciji ovog studijskog programa i zadovoljni smo na kraju prve godine. Imamo veliki broj zainteresovanih studenata za ovaj studijski program koji su pohađali pripremnu nastavu koju smo organizovali. I ove godine svi studenti koji upišu ovaj studijski program oslobođeni su plaćanja školarine.

Poslednjih godina veliko interesovanje vladalo je za vaspitače, da li to očekujete i za ovaj upis?

Mi i ove godine očekujemo veliko interesovanje za upis na studijski program za obrazovanje vaspitača. To je i logično. Na tržištu rada ovo zanimanje je veoma traženo poslednjih godina. Širi se mreža predškolskih ustanova, konstantno se otvaraju novi vrtići čega smo svedoci i mi u našem gradu. Prirodno je da deca biraju studijske programe za koje postoji potreba za zapošljavanjem. Posebna vrednost našeg studijskog programa je što studenti kroz njega stiču sve neophodne kompetencije za rad u oblasti predškolskog vaspitanja, što u značajnoj meri omogućuje i veliki broj sati prakse koje imaju naši studenti.

Šta biste izdvojili za učitelje i trenere u sportu?

Studijski program Učitelj je poslednjom akreditacijom inoviran, proširen i znatno obogaćen brojnim studijskim predmetima koji omogućavaju studentima sticanje svih neophodnih kompetencija za obavljanje posla učitelja, ali i prošireno delovanje za realizaciju nastave u starijim razredima osnovne škole. Svi studenti koji upišu ovaj studijski program imaju mogućnost da kroz izborne predmete steknu kompetencije koje im omogućavaju da izvode nastavu iz Informatike i računarstva, Srpskog jezika, Matematike, Muzičke kulture, Fizičkog vaspitanja i Likovne kulture u starijim razredima osnovne škole. Ako imamo u vidu činjenicu da su nastavnici za pojedina od nabrojanih predmeta deficitaran kadar, to daje veće mogućnosti za zapošljavanje naših studenata.

Ove godine upisujemo petu generaciju studenata na studijskom programu osnovnih strukovnih studija Trener u sportu. Studijski program traje tri godine. Studije je uspešno završila prva generacija upisanih studenata. Neki od njih su pokrenuli školice sporta u gradu i veoma uspešno realizuju aktivnosti sa decom iz grada. Drugi su se već afirmisali u trenerskom poslu. To nas ohrabruje da dalje razvijamo program-rekla je prof.dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta u Užicu.

Opširniji intervju pročitajte u „Vestima“od 16.6.2023.godine