Pocetna Društvo “Lipa” na gas greje još 15.000 kvadrata

“Lipa” na gas greje još 15.000 kvadrata

496
0
Podelite

U dvorišnom delu Gradskog kulturnog centra u toku su radovi na priključnom toplovodu preko koga će kotlarnica “Lipa” grejati na gas površinu od 15000 kvadrata koji su ranije bili priključeni na kotlarnicu “Bloka Zlatibor” koja radi na mazut. Ovim toplovodom Gradska toplana Užice ostvariće uštedu od 10 odsto mazuta i spajanje dva sistema doprineće pouzdanijem grejanju tokom naredne zime.

Investitor je Grad Užice, a izvođač radova Gradska toplana. Vrednost mašinskih instalacija je 1,8 miliona dinara, dok su građevinski radovi vredni preko milion dinara. U pitanju je spajanje objekta Gradskog kulturnog centra, Galerije i buduće zgrade kuglane na gradsku toplovodnu mrežu. Takođe na kotlarnicu “Lipa”, odnosno na gas biće prebačena i Gradska kuća sve do Šarene sale uključujući i zgrade na Trgu Svetog Save od broja 1 do 4.

– Na ovaj način biće prebačeno 3 megavata energije sa kotlarnice “Blok Zlatibor” na kotlarnicu “Lipa” i očekujemo manju potrošnju mazuta za nekih 10 odsto, jer ćemo ubuduće grejati gasom oko 15.000 kvadrata koji su toplotu dobijali iz potrojenja “Blok Zlatibor” koje radi na mazut – navodi direktor JKP “Gradska toplana Užice” Branko Filipović. Dužina priključne toplovodne mreže je 110-120 metara. Radovi su počeli 6. juna, a završetak se očekuje do 20. juna. Treba napomenuti da je rok za završetak radova bio mesec dana, ali će zahvaljujući ostvarenoj dinamici toplovod ranije biti završen. Prema rečima direktora užičke toplane oko 66 odsto konzuma Toplana trenutno greje na gas ili 300.000 kvadrata grejne površine što sa novim priključkom znači da će užička toplana na gas grejati 315.000 kvadrata.

– S obzirom da grejnu površinu sa mazuta na gas smanjujemo za 10 odsto, očekujemo da će i utrošak ovog energenta biti za toliko manji tokom naredne sezone čime ćemo ostvariti uštedu. Dodatni benefit jeste i to što će sam sistem “Bloka Zlatibor” biti sigurniji, a biće moguće i praćenje pritiska sa sistema “Lipa” – navodi Filipović i dodaje da će konzum koji se greje isključivo na mazut na ovaj način biti smanjen sa 129.000, na oko 115.000 metara grejne površine. Kod kotlarnice “Senjak” Gradska toplana Užice radi zamenu dela magistralnog toplovoda u dužini od 20 metara što je bitno za sigurnost sistema i narednu grejnu sezonu. U planu u i radovi na toplovodu u Nemanjinoj, M.M.Magazinović i Vidovdanskoj.

Pouzdanost sistema

– Benefit ovih radova je manja potrošnja mazuta za 10 odsto, i prelazak na gas koji je ekonomski isplativiji i ekološki prihvatljiviji. Na ovaj način imaćemo i dodatnu pogonsku sigurnost oba sistema. Jedan sistem sada drugom može služiti kao dopuna u održavanju pritiska tokom eksternih situacija – dodaje Filipović.