Pocetna Društvo Prvi rebalans užičkog budžeta

Prvi rebalans užičkog budžeta

342
0
Podelite

U sali Gradske skupštine danas će biti održana javna rasprava povodom prvog rebalansa budžeta za ovu godinu sa početkom u 15 časova. Predloženi budžet je uvećan za 134 miliona dinara i planiran u iznosu blizu pet milijardi dinara. Dodatni prihodi između ostalog sredstva su za projekat “Užice prestonica kulture” od 120 miliona dinara

Gradski većnik za budžet i finansije Miodrag Petković podseća da su osnovnim budžetom Grada za 2023. godinu, usvojenim u decembru prošle godine, planirani su prihodi i rashodi budžeta u iznosu od 4,58 milijardi.

– U prvoj polovini godine ostvareni su dodatni prihodi za projekte podržane od strane države, između ostalog dobijena su i sredstva od 120 miliona dinara za projekat „Užice prestonica kulture”. Takođe, nakon izrade završnog računa budžeta Grada za 2022. godinu preneti su i dodatni prihodi od 119 miliona dinara, koji se raspoređuju za finansiranje ovogodišnjih planiranih rashoda budžeta – navodi Petković. On dodaje da je “ovim rebalansom se predlaže dodatno uvećanje budžeta za 134 miliona dinara, na osnovu procene kretanja prihoda do kraja godine. Nakon ovih uvećanja, a posle prvog rebalansa, planirani budžet Grada za ovu godinu će iznositi 4,98 milijardi dinara”.

– Rebalansom se vrši i usklađivanje rashoda na osnovu potreba korisnika budžeta, kao i izdvajanje za sve oblasti koje se uobičajeno finansiraju iz budžeta. Predlog je da se najveći deo sredstava od 140 miliona dinara opredeli za tekuće popravke i održavanje puteva i ulica, kao i sanaciju infrastrukture i štete nastale usled poplava. Takođe, predviđeno je dodatno izdvajanje od 20 miliona dinara za obrazovanje, 11 miliona dinara za predškolsku ustanovu, 13 miliona dinara za projekte u oblasti turizma, kao i usklađivanje drugih pozicija sa tekućom dinamikom realizacije – kaže za “Vesti” gradski većnik za budžet i finansije.