Pocetna Politika SSP Užice: Kec bar prostor koji treba staviti u funkciju kulturnog razvoja...

SSP Užice: Kec bar prostor koji treba staviti u funkciju kulturnog razvoja grada

534
0
Podelite

Narodna biblioteka Užice osnovana 1856. Godine, je jedna od retkih, zaista uspešnih i u gradu omiljenih institucija, možda i jedina koju SNS vlast nije uspela da uruši. Njenih 8030 korisnika u gradu sa 63.702 stanovnika, svedoči ne samo o ljubavi Užičana prema knjigama, već i o vrednosti izbora kadrova i uspešnoj saradnji sa školama u cilju gajenja čitalačke publike, na čemu se radilo predano decenijama, što dokazano daje rezultate i što treba samo razvijati.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde predlaže loklanoj samoupravi da uredi zapušteni prostor prilaznog parka, u gradu poznatog kao Kec bar, koji je sada pretvoren u ruglo i sramotu grada i s relativno minimalnim ulaganjima ga stavi u funkciju zadovoljavanja kulturnih potreba građana i razvojih planova biblioteke.

Park se decenijama ne održava adekvatno, a pošto je prostor otvoren, zamračen, bez nadzora i prolaznog je karaktera, noću je postao mesto okupljanja i vandalizma, koje zaposleni i građani u jutarnjim časovima, redovno zatiču prepun smeća, razbijenih prozora biblioteke, razbijenih flaša i izvadjenih i polomljenih mermernih ploča kojima je popločan prilaz, naslikanih murala preprskanih navijačkim grafitima i fekalija na našu najveću sramotu.

Rešenje se nameće samo od sebe, park treba urediti, postaviti jaču i efikasniju rasvetu, zaposliti noćnog čuvara, ograditi prostor i zatvarati ga u noćnim časovima. U isto vreme park treba dodatno oplemeniti zelenilom, na popločanom prilaznom delu postaviti adekvatnu tendu, adekvatne klupe, stolove i stolice i tako dobiti višenamenski, a otvoren prostor za razvojne projekte biblioteke, dečije radionice, recitatorska takmičenja, književne i muzičke večeri, brojne promocije i skupove u samom centru grada, koji bi mogli u saradnji s bibliotekom da koriste i ostale institucije, škole ili udruženja građana, svojevrsnu pozornicu na otvorenom, tako neophodnu gradu. Smatramo da bi ovu inicijativu od javnog značaja, pozdravili svi građani Užica, bez obzira na političku pripadnost, jer bi neiskorišćen i zapušten prostor u samom centru, konačno bio uređen i stavljen u korisnu i kulturnu namenu s apsolutno minimalnim ulaganjima, potrebna je samo ideja, dobra volja i svest o javnom interesu sve ono što SNS kadrovima nedostaje, kaže se u saopštenju GrO SSP-a Užice.