Pocetna Društvo Najbolji ambasadori Užica

Najbolji ambasadori Užica

528
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru 23. juna, priređen je tradicionalni prijem za najbolje maturante užičkih osnovnih i srednjih škola – vukovce, đake generacije i nagrađene učenike na republičkim takmičenjima kojima je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević uručila vredne poklone, knjige. Prijemu su prisustvovali roditelji učenika, profesori i nastavnici, predstavnici Školske uprave i grada Užica.

Čestitajući im za postignute uspehe, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, između ostalog, poručila je učenicima da stečeno znanje koje će ih voditi do svakog postavljenog cilja, niko ne može da im oduzme i da nikada na svom putu ne odustaju.

– Ova školska godina obeležena je na veliku žalost, strašnom tragedijom u jednoj osnovnoj školi u Srbiji i predstavlja za sve nas veliku opomenu i upozorenje. Važnost uspeha u školi je nesporna za sve izazove koje vam život sprema, ali vreme je da skrenemo pažnju i na potrebu podizanja nivoa uzajamnog poštovanja učenika i profesora, vaspitanja koje određuje dobrog čoveka. Učite i ređajte petice, desetke, ali osluškujte srce svojih drugara. Budite podrška onima koji do uspeha stižu na teži način ili imaju neki problem. Družite se mnogo više uživo gledajući jedni drugima u oči, a ne preko društvenih mreža. Samo tako vaš uspeh može biti potpun i neupitan. Vaš grad će uvek biti tu da vas podrži preko stipendija za najbolje učenike i studente, ali i kroz druge vidove podrške svemu onome što je vredno i što može poslužiti kao uzor mladima – rekla je gradonačelnica i istakla:

-Računamo na vas kao najbolje ambasadore Užica i one koji predstavljaju njegovu budućnost.

U ime svih najboljih učen ika obratila se Milica Cvijović, đak generacije Užičke gimnazije kojoj je pripao i poseban poklon Grada Užica koji svake godine dobija najbolji među najboljima za postignute rezultate u toku školovanja. Milica je pre četiri godine
bila đak generacije OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu. U osnovnoj, a potom i u srednjoj školi osvajala je brojne nagrade na različitim nivoima takmičenja. Samo ove godine osvojila je drugo mesto na državnom takmičenju iz španskog jezika i drugo mesto iz
matematike, dobitnica je prve nagrade na takmičenju „Misliša“ i druge nagrade pojedinačno na Matematičkom turniru. Učestvovala je na državnim takmičenjima iz fizike i hemije, bavi se folklorom 12 godina, a trenutno je asistent u KUD-u „Naš zavičaj“ Sevojno i koja je posle prijema krenula sa ovim KUD-om na turneju.

-Za naš grad veliki uspeh predstavlja ovaj broj odličnih učenika kao i onih nagrađenih na brojnim državnim takmičenjima. Grad Užice podržava i nagrađuje mlade talente u svim sferama, a uz odgovarajuću podršku stvorena je atmosfera u kojoj se mladi raduju uspesima, jer znaju da neće proći nezapaženo. Upravo ovako, ali i ponoseći se uspesima mladih, grad stvara perspektivnu budućnost i zajednucu u kojoj mladi žele da ostanu.
Hvala vam što ste prepoznali važnost ulaganja u obrazovanje i podršku najboljim učenicima. Vaša podrška nije samo materijalna, već i moralna što nas motiviše da nastavimo da radimo i postižemo uspehe– rekla je, između ostalog Milica Cvijović zahvalivši se nastavnicima i profesorima, direktorima kao i nenastavnom osoblju u svim užičkim školama, jer su svi, kako je rekla, imali veliki uticaj na njihovo odrastanje.

-Naučili smo da saslušamo i poštujemo druge i da uvidimo i priznamo greške. Nadam se da smo shvatili da ne treba da se takmičimo međusobno i da se upoređujemo sa drugima, već da jedini protivnik budemo sami sebi, jer ćemo samo na taj način moći da se unapređujemo i da stvorimo društvo i grad u kojem želimo da ostanemo i da se ostvarimo. Istinsku sreću i zadovoljstvo neće nam doneti činjenica da smo bolji od nekoga, već da je to naše lično postignuće iza kog stoji naš rad i trud – istakla je Milica i poručila ne samo svojim vršnjacima, već i svim mladima da se više druže, jer su tada i uspesi koje postignu u školi vredniji.