Pocetna GKC Užičani uživali u hitovima grupe ABBA (FOTO)

Užičani uživali u hitovima grupe ABBA (FOTO)

555
0
Podelite

U petak veče je u bašti Gradskog kulturnog centra nastupio ABBA Ring Tribute band, koji je za dva sata svirke približio atmosferu 70-tih i početka 80-tih godina izvodeći hitove legendarnog švedskog sastava ABBA.

Postoji dosta ABBA tribute bendova, u Srbiji nekoliko, koji nastapaju ne samo u našoj zemlji i regionu, nego i šire. U Užicu smo slušali jedan od njih.

„Ideja o nastanku benda se javila još davnih dana, a sa reči smo prešli na dela početkom ove godine. Odlučili smo se se za Abu zbog toga što zaista, ABBA je grupa koja ima vanvremenske hitove, smatramo da sve generacije treba da imaju priliku da uživaju u tako kvalitetnoj muzici“, rekla je za Radio Užice, Katarina Rašić članica benda.

Grupa ABBA osnovana je 1972. godine u Stokholmu. Njihova svetska karijera krenula uzlaznom putanjom nakon pobede na Evroviziji 1974. sa pesmom Waterloo. Bend su činila tada, dva para Agneta i Bjorn, i Beni i Ani-Frid, čija su početna slova imena bili naziv grupe. Raspali su se 1982. godine, a činilo se da se ponovo nikad neće okupiti, iako su u međuvremenu prodavali svoje albume u ogromnim tiražima. U novom milenijumu na scenama svih svetskih pozorišta izvođen je mjuzikl „Mamma Mia“ inspirisan pesmama grupe ABBA. Nakon toga snimljen je i istoimeni film koji je okupio velika svetska glumačka imena. Njihovi nastupi ostali specifični i upečatljivi dan danas.

„Naši koncerti nisu samo obični koncerti, kaže publika da smo svojevrsna poslastica, jer svaki nastup uključuje kostime, koreografije, imamo instrumente kao Abine, tako da predstavlja sadržajan performans. Mi se trudimo da budemo tribute band, a ne cover band, tako da je sve poput Abe, kaže Katarina (Agneta).

Publika je u bašti GKC-a mogla čuti hitove poput Waterloo, Dancing Queen, Money Money, Lay All Your Love On Me.., a najbolje reakcije su bile na Chiquitita, Does Your Mother Know, Gimme! Gimme!… The Winner Takes It All…

U repertoar je uvršetena i nova pesma „Don`t Shut Me Down“ koja je nastala 2021. godine, kada je ABBA posle 40 godina zajedno prvi put ušla ponovo u studio i snimila album.

Sledeće godine Eurosong se održava u Malmeu u Švedskoj, gde će biti obeleženo 50 godina od prve pobede ove zemlje na Evroviziji i trijumfa grupe ABBA.

FOTO: Božidar Živanović