Pocetna Društvo Otvorena „Eko teretana“ na Zlatiboru (FOTO)

Otvorena „Eko teretana“ na Zlatiboru (FOTO)

692
0
Podelite

Na Zlatiboru je otvorena prva „Eko teretana“ koja se nalazi u podnožju Šumatnog brda, pored staze ka spomeniku. Izrađena je od drveta koje je skupljeno prilikom čišćenja priobalja Save i Dunava.

Na ovu ideju je došao Marko Ćirić, profesor sporta da se drvo sa obala reka koje predstavlja ekološki problem, može iskoristi i napraviti nešto kreativno.

„Ideja je nastala iz ljubavi prema prirodi. Marko je imao ideju da se spoji sport i ekologija, i napravi nešto korisno. Ručno smo vadili drvo, onda ga poluručno i polumašinski obradili, tako se stvorila jedna potpuno ekološka sprava, a na kraju smo napravili celu teretanu. Od zdravog dela drveta se prave sprave, a od otpadnog dela se pravi malč, koji predstavlja podlugu za ove eko teretane“, objasnila je Radmila Đurković iz preduzeća „Eko teretana“ Beograd.

Ovo je prva ovakva teretana na Zlatiboru, a projekat firme „Eko teretana“ realizovala je Fondacija „Mozzart“ iz Beograda uz podršku Opštine Čajetina.

„Kada je Marko došao kod nas sa ovom idejom, sumnjičavo smo ga gledali, pokazao je neke fotografije i rekao ljudi ovo će ovako da izgleda. Bili smo sumnjičavi, a sada ovde stojimo ponosno ispred ove teretane. Ovo je prvi u nizu ovakvih projekata, nadam se na opšte zadovoljstvo svih građana“, rekao Borjan Popović, upravitelj Fondacije „Mozzart“.

„Zahvaljujem se na odličnoj ideji koja menja svest naših građana, a šalje jednu potpuno drugačiju poruku da očuvamo i nivo svesti da moramo da ulužimo napora i truda na očuvanju životne sredine. To je najbolje na ovakav način sa mladima, a mi malo stariji moramo drugim merama da se dovedemo u red i da čuvamo životnu sredinu“ kazao je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Devojčice i dečaci koji su na kampu „Tim volej“ imali su priliku da prvi da probaju ove sprave na Zlatiboru.

Prema najvama „Mozzart“ fondacije plan je da ovakva Eko teretana bude otvorena u Soko Banji, kao i na jugu Srbije.