Pocetna Servisne informacije Povećan broj poziva Službi hitne pomoći

Povećan broj poziva Službi hitne pomoći

405
0
Podelite

Služba hitne pomoći Doma zdravlja Užice ovih dana ima povećan broj poziva kako na intervencije u kućama i stanovima naših građana, tako i na javnim mestu

– Javlja nam se veliki broj građana, pre svega, sa kardiovaskularnim tegobama, hronični bolesnici, onkološki pacijenti. Zbog vrućine se ne osećaju dobro i njihove tegobe se u ovim danima pojačavaju.Apelujemo na naše građane da izbegavaju u najtoplijim delovima dana da budu na otvorenom, direktno izloženi dejstvu sunčevih zraka i da sa sobom uvek ponesu neko osveženje, ili flašicu vode. Važno je da se pridržavaju saveta svojih izabranih lekara i da koriste redovno terapiju – rekao je za Radio Užice dr Aleksandar Lazić, specijalista urgentne medicine Službe hitne pomoći Doma zdravlja Užice.

Služba hitne pomoći, po rečima dr Lazića radi u otežanim uslovima, ali se trude da maksimalno izađu u susret i da zbrinu sve pacijente.

– Evidentno je u centru grada velika gužva i često smo iz tog razloga prinuđeni da koristimo zvučnu i svetlosnu signalizaciju, da bismo time alarmirali naše sugrađane i učesnike u saobraćaju, da nas propuste kako bismo stigli do ugroženih. Služba hitne pomoći pokriva teritoriju u prečniku od 80 kilometara i to od granice sa opštinom Požega do granice Bosne i Hercegovine. To područje ima preko 80.000 stanovnika, a nekada pružanje pomoći mora malo i da sačeka zbog kilometraže koju vozilo treba da pređe sa ekipom – objasnio je dr Lazić.

Poslednjih dana Služba hitne pomoći Doma zdrava Užice skoro svakog dana zbrinjava povređene u saobraćajnim nesrećama u našem kraju. Dr Aleksandar Lazić, iz Službe hitne pomoći apeluje da vozači na put kreću odmorni, a ako osete umor da stanu i naprave pauzu. Kod bilo kakvih tegoba u toku vožnje obavezno da pozovu Hitnu pomoć.

Veoma je važno da vozači budu pažljivi, da se tokom putovanja češće odmaraju zbog velikih vrućina kako bi sačuvali svoj život, porodice i drugih učesnika u saobraćaju.

U odnosu na protekle godine broj poziva je ujednačen, a svako godišnje doba sa sobom nosi određenu simptome. Leti su izražene promene vezano za pretople dane, tropske noći, ujede insekata, alergijske reakcije…

– Svake godine se susrećemo sa takvim situacijama i mi smo spremni, tako da to nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine-zaključio je dr Lazić.

Iz Službe hitne pomoći poručuju da je u interesu zdravlja sugrađana, važno da oni koji se ne osećaju dobro ili imaju druge tegobe da se pridržavaju saveta lekara.