Pocetna Ekonomija Podsticaji za voćarstvo

Podsticaji za voćarstvo

353
0
Podelite

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je raspisalo Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka i hmelja za 2023. godinu.

Podsticaji su namenjeni za:

– nabavku sadnica voćaka i hmelja;
– nabavku naslona za proizvodne zasade voćaka i hmelja;
– pripremu, obradu zemljišta, kopanje jamića za sadnju, odnosno za nabavku supstrata sa sertifikatom za proizvodne zasade borovnice i/ili maline, sa postavljenim sadnicama borovnica i/ili malina u saksijama/vrećama, kao i supstrata za klasične zasade borovnica i/ili malina na bankovima i
– hemijsku analizu zemljišta sa preporukom đubrenja zemljišta za sadnju, odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta.

Pravo na podsticaje ostvaruje se ako je površina podignutog proizvodnog zasada:

1) od 0,05 ha do 2 ha – za šumsku jagodu;

2) od 0,1 ha do 5 ha – za jagodasto voće, osim šumske jagode, kao i za proizvodne zasade hmelja;

3) od 0,2 ha do 10 ha – za jabučasto, koštičavo, jezgrasto i ostalo drvenasto voće.

Proizvodni zasad se može nalaziti na jednoj ili više katastarskih parcela, ali katastarske parcele moraju da se nalaze jedna pored druge i da čine jednu celinu.

Korisnik podsticaja ostvaruje pravo na podsticaje u odgovarajućem procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije (50% ili 65% podsticaja bez poreza), u zavisnosti od mesta investicije, odnosno područja gde je zasad podignut, tj. da li su u pitanju područja sa otežanim radom u poljoprivredi

Pravo na podsticaje ostvaruje se ako je:

1) investicija koja je predmet zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u potpunosti realizovana u periodu od 1. januara 2022. godine do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u 2023. godini;

2) novi proizvodni zasad koji je predmet zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje podignut u četvrtom kvartalu 2022. godine ili u prvom i drugom kvartalu 2023. godine.

Maksimalni iznos podsticaja po korisniku podsticaja iznosi 3.000.000 dinara.

Zahtevi se podnose u periodu od 17. jula do 17. avgusta 2023. godine (za proizvodne zasade jagoda podignute u trećem kvartalu 2023. godine, u periodu od 17. jula do 15. septembra 2023. godine) preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji.