Pocetna Bajina Bašta Luda žurka na drinskim talasima

Luda žurka na drinskim talasima

283
0
Podelite

Luda žurka na vodi, sadržaji za sve ukuse i generacije, glasio je moto organizatora ovogodišnje 29. „Drinske regate“ u Bajinoj Bašti. Učesnici ove jedinstvene turističke manifestacije jednodušni su u oceni da njihova očekivanja nisu izneverena.

Centralni događaj svakako je bio veseli spust od Perućca do Rogačice. Oko 20 hiljada regetaša, pristiglih iz svih krajeva Srbije i inostranstva, uživali su protekle subote punih pet časova na drinskim talasima. Oko hiljadu raznovrsnih plovila, najviše čamaca desetki, sa osam splavova na čelu, sačinjavalo je jedinstven karneval na vodi.

– Nisam mogao da propustim učešće na našoj regati. Nisam se pokajao, bilo je ludo i nezaboravno. Vidimo se i naredne godine – oduševljen je rođeni Bajinobaštanin Dejan Agatonović, koji desetak godina živi u SAD, gde radi kao univerzitetski profesor dizajna i mode.

– Učesnik sam regate preko 20 godina. U poslednjih sedam godina gosti su mi prijatelji iz Beograda, Trebinja, Pančeva i Valjeva. Imali smo veličanstven provod na Drini – kaže Bajinobaštanin Mišo Jevremović.

Treći put na ovoj regati bila je ekipa iz Borče.

– Osetili smo lepotu Drine i to je razlog što smo opet došli. Tako će biti, Bože zdravlja, i narednih godina – ističe vođa ekipe Draško Milutinović.

Iz Slovenije najbrojnija družina pristigla je iz Nove Gorice.

– Bili smo prošle godine i odlično se proveli. I sad je bilo fantastično. Ovo je nešto neviđeno na vodi. Mislim da u Evropi nema ovakve velike i kvalitetne manifestacije – ističe vođa ekipe Zajan Boštar.

Regatu u zavičaju ne propuštaju ni Beograđani, rodom iz Rogačice, braća Dejan i Ljuban Čitaković, vlasnici prestižne firme Arpel. Oni imaju svoj splav sa najjačim ozvučenjem i prava su atrakcija.

– Sa našim prijateljima na splavu smo svake godine. Ovaj put pridružio nam se i Đorđe Lazić, nekadašnji fudbaler Partizana. Puno je prijatelja koji bi želeli da budu sa nama pa razmišljamo da napravio još jedan splav za iduću godinu – kaže Ljuban Čitaković.

NOVI SADRŽAJI

U Turističkoj organizaciji Tara–Drina trude se da regata dobije nove sadržaje. Ove godine su bila dva nova.

– Uređena je Splavarska pećina, oko nje pešačka staza, postavljene su i klupe. Pećina na obali Drine nekad je služila splavarima da se tu sklone od lošeg vremena. Sad je zanimljiva turistička tačka i još jedna simbolična veza drevnih splavara i ove manifestacije na vodi. Ona je dostupna posetiocima. Novina je i održavanje dvodnevnog novog festivala Mashup u Sportskom centru u Lugu – kaže Siniša Spasojević, zamenik direktora TO Tara-Drina.