Pocetna Kultura Koncert Uroša Dojčinovića i Tanje Andrijić na Zlatiboru

Koncert Uroša Dojčinovića i Tanje Andrijić na Zlatiboru

250
0
Podelite

Koncertom gitariste Uroša Dojčinovića i operske pevačice soprana Tanje Andrijić upotpunjen je program “Zlatiborskog kulturnog leta” ove turističke sezone.
Ovogodišnji koncertni program pod nazivom “ Srpski tonovi mira i ljubavi” počeo je kompozicijom Petra Stankovića “Za mir, za mir!”, zatim je usledela kompozicija Atanasija Nikolića “Sve što mene okružava”, i koncert se nastavio kompozicijama ostalih srpskih kompozitora: Nikole Đurkovića, Isidora Bajića, Živka Hinića, Mirka Markovića, kao i tradicionalnim i gradskim pesmama.

Upečatljivi sopran Tanja Andrijić, operska i koncertna umetnica, magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavanje je nastavila u Nemačkoj u klasi renomiranog profesora Rudolfa Pjernaja. Svoju karijeru je započela glavnim ulogama u majistaknutijim operskim kućama širom evrope među kojima su: Berlinska državna opera, Opera Lajpcig, Salcburški festival. Takođe je ostvarila značajne uloge u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i u Makednskom Narodnom teatru u Skoplju. Objavila je pet albuma sa srpskom savremenom muzikom, od kojih je album “Zvezdane note” objavila za izdavačku kuću PGP-RTS.

Uroš Dojčinović, gitarista, kompozitor, pedagog i publicista rođen je u Beogradu gde započinje učenje klasičnu gitare, zatim diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Republika Hrvatska), a potom završava Postdiplomske studije odbranivši dva doktorata na interdisciplinarnim muzičkim temama na Filološkom i Filozovskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. Dojčinovićeva umetnička aktivnost obuhvata preko 3000 nastupa ostvarenih širom sveta, veliki broj radio i televizijskih emisija, više stotina održanih stručnih predavanja, majstorskih seminara i učešća u radu različitih domaćih i međunarodnih žirija..

Sledeći događaj u programu Kulturnog leta je večeras kada će od 20,30 časova na Kraljevom trgu nastupiti ansambl “Renesans”.