Pocetna Društvo Ne palite vatru na otvorenom

Ne palite vatru na otvorenom

377
0
Podelite

Iz Vatrogasno spasilačke jedinice Užice upućen je apel da se ne pali vatra na otvorenom kako ne bi došlo do izazivanja požara tokom letnjih dana i visokih temperatura.

Prošle godine bilo je oko 1.000 požara na području Zlatiborskog okruga, Vatrogasno spasilaćka jedinica Užice pokriva deo Zlatiborskog okruga i to Arilje, Požegu, Kosjerić, Bajinu Baštu, Čajetinu, Zlatibor i Mokru Goru.To je velika teritorija na kojoj se često dešavaju požari što na otvorenom prostoru kao i druge intervencije.

– Svaki požar izaziva neku štetu, bilo da je mala ili velika, a svaki početni požar već je naneo štetu. Veliki požari na otvorenom pričinjavaju ne samo štetu po životnu sredinu nego i za ljude- rekao je za Radio Užice Ivan Bacetić, komandant Vatrogasno spasilačke jedinice Užice.

On je istakao da je ove godine manje požara jer smo imali proteklih meseci puno padavina, ali da sada treba voditi računa zbog toplog vremena jer to pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru.

Upućen je apel da se ne pali trava i nisko rastinje na otvorenom zbog opasnosti koje mogu da izazovu.

– Zakonom je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru, spaljivanje useva, smeća i drugih ostataka, kao i loženje vatre u šumi. Na svaki požar naša jedinica izlazi u najkraćem mogućem roku i za jedan minut je odgovor na sve vrste incidenata, bilo da je u pitanju požar, poplava ili neka druga vanredna situacija- istakao je Bacetić.

Dodajmo, da je za Vatrogasnu spasilačku jedinicu Užice u planu zanavljanje opreme i nabavka vozila.

Foto: Vatrogasno-spasilačka jedinica Užice