Pocetna Čajetina Prve internacionalne radionice vune

Prve internacionalne radionice vune

362
0
Podelite

European wool picnic je prvo izdanje internacionalne radionice vune, koja će se održati na Zlatiboru, od 2. do 7. avgusta 2023. godine, pod pokroviteljstvom Evropske fondacije za vunu u saradnji sa Viva Vittoria Firenze, a u organizaciji Krafting kompanije i Turističke organizacije Zlatibor.

Program obuhvata radionice za izradu predmeta od vune u tradicionalnim tehnikama.

Naši gosti su iz Firence, “TheFirenze Knitting Group”, i pridružuju nam se u promociji specijalnog projekta pod nazivom VIVA VITTORIA Firenze čiji je cilj podizanje svesti o nasilju nad ženama. Ovaj program u Firenci organizuje dobrotvorna grupa AILO (Američka internacionalna organizacija iz Firence). Da bi postigli ovaj cilj, učesnici VIVA VITTORIA pletu i heklaju hiljade kvadrata veličine 50 cm x 50 cm svaki. Nakon toga, četiri kvadrata se spajaju zajedno kako bi formirali prekrivač dimenzija 100 cm 100 cm. Svi prekrivači će biti izloženi u novembru na Piazza Santa Croce u Firenci. “Firenze knitting group” u saradnji sa ostalim organizacijama, očekuju dovoljan broj pletenih prekrivača kako bi pokrili ceo trg. Svaki prekrivač biće ponuđen na prodaju za minimum 20 evra, a prihod će biti dat organizacijama čija je misija podizanje svesti o nasilju nad ženama.

Tokom svih radionica na Zlatiboru, bićr razmenjeni i upoređeni motivi i tehnike sa našim nadaleko poznatim zlatiborskim pletiljama.

Radionice se održavaju u četvrtak, 03. avgusta u Muzeju Satro selo u Sirogojnu na radionici filcanja vune, u petak 4. avgusta na međustanici Gold Condole od 11-13h na radionici filcanja vune i ponedeljak 7. avgusta od 17 h na javnom času pletenja na Kraljevom trgu u centru Zlatibora.