Pocetna Galerija Oni koji dolaze

Oni koji dolaze

345
0
Podelite

U prizemlju Gradske galerije u Užicu, u toku je 29. izložba radova 14 mladih Užičana koji studiraju na umetničkim fakultetima i akademija u zemlji i Republici Srpskoj pod nazivom „Oni koji dolaze“, a koju zainteresovana publika može pogledati do kraja avgusta.

Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije podsetio je da je koncept izložbe ostao isti od onda kada je ona i nastala. Revijalnog je karaktera, jer je njena suština da se užički studenti umetničkih fakulteta i akademija okupe, razmene iskustva i informacije, da osete značaj izlaganja i vide kako njihovi radovi deluju u prostoru.

Među izlagačima na ovogodišnjoj izložbi je i Miloš Stanojčić, nekada učenik užičke Umetničke škole, koji je ove godine završio Akademiju likovnih umetnosti Trebinje, na smeru slikarstvo. Na izložbi „Oni koji dolaze“ izlaže već treću godinu, a ovom prilikom predstavio je dva rada, slike na platnu, apstrakcija. Prvi put ih izlaže i zadovoljan je kako one deluju u galerijskom prostoru.

– Zbog nedostatka finansijskih sredstava nisam mogao da radim starim tehnikama, već sam smislio svoju, novu tehnologiju pa sam koristio industrijske mase za krečenje, akrile, koje sam mogao da nađem, a to je mnogo jeftinije od boja za slikanje. Kombinovao sam i papirne maramice da bih dobio ovu teksturu slike – kaže Miloš Stanojčić. Za njega je izlaganje u Gradskoj galeri u svom gradu veoma važno i zato se trudio da ne propušta priliku kada mlad umetnik može da oseti, da doživi osećaj komletne izložbe u galerijskom prostoru.

– Drago mi je što sam izlagao tri puta do sada i nadam se da će ova tradicija biti nastavljena – ističe Stanojčić kojem predstoje master studije na Akademiji u Trebinju koje će sadržati dosta skulptorskih momenata zato planira da posle toga ode i na usavršavanje, opet negde u inostranstvo, na kojem bi želeo da se specijalizuje u vajanju, „da bi bolje razumeo druge forme i treću dimenziju“ koju u slici ne može da primeni, ali za koju oseća potrebu da istraži.

Miloš Stanojčić do sada je izlagao na kolektivnim izložbama, ali se nada da će posle master studija imati dovoljno radova i za svoju samostalnu izložbu.

Petar Božović, treća je godina na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru primenjeno vajarstvo. Na izložbi „Oni koji dolaze“ izlaže od kada je počeo da studira, ali je učestvovao i na kolektivnim izložbama koje organizuje fakultet, mada je, kako kaže, i samostalno nastupao u skladu sa svojim mogućnostima. Uglavnom se bavi geometrijom i ovog puta predstavio je tri skulpture koje su nastale tokom protekle školske godine, dve su u kamenu, jedna u drvetu.

– Lično mi više prija da radim u kamenu, jer iziskuje neku vrstu strpljenja, nema prečice i ne može ništa brzo da se završi, a ako to pokušate ništa nećete postići i radovi će propasti – objašnjava Božović i veruje da će u narednom periodu raditi različitim materijalima, da se neće zadržavati samo na jednom zbog raznovrsnosti i različitosti u pristupu skulpturi, čemu uvek teži. Trudiće se da što više istražuje, ali za sada samo u vajarstvu.