Pocetna Društvo Veliko interesovanje za ogrev i banje

Veliko interesovanje za ogrev i banje

653
0
Podelite

U saradnji sa Šumskim gazdinstvom ogrev na rate obezbeđen za 70 užičkih penzionera, mada je interesovanje bilo tri puta veće. Penzioneri su bili zainteresovani i za odlazak u banju. Konkurisalo je preko hiljadu užičkih penzionera, a u banju će otići 151 penzioner.

Prema rečima predsednice Dragice Stevanović Udruženje penzionera Užice u odnosu na prošlu godinu ima sto članova više. Izašlo se i iz zone gubitaka i blokade računa tako da je minus od preko 800.000 dinara koji je napravljen u ranijem periodu konačno saniran. Ozdravljenje finansija pratilo je i drugačiji pristup aktivnostima penzionerske organizacije. Stevanović je od maja 2022. godine na čelu Udruženja i kaže da su zadovoljni u odnosu na prethodnu godinu.

– Ove godine imali 1087 molbi za odlazak u banju, a od ovog broja 151 užički penzioner otići će u banjska lečilišta u skladu sa dodeljenom kvotom po gradovima. To jeste mali broj, ali imamo obećanja da će se u vrhu organizacije boriti da naredne znatno veći broj penzionera ode u banju – kaže Stevanović. Penzioneri koji su u protekle tri-četiri godine bili u banji ove godine nisu imali pravo da konkurišu.

Ona dodaje da su sproveli i akciju nabavke ogreva na rate i da su podelili 300 kubika drva.

– Prijavljivanje za nabavku drva preko Udruženja penzionera krenulo je u junu uz mogućnost plaćanja na šest meseci. Planiramo završetak podele i naplate do novembra. U pitanju su penzioneri sa nižim penzijama. Trudićemo se da dobijemo još 50 kubika od Šumskog gazdinstva tako da bi to bilo ukupno 350 kubika drva – kaže Stevanović uz podatak da će 70 užičkih penzionera dobiti ogrev. Preuzimanje je u toku i nastaviće se za još sto kubika sa Jelove Gore. Bilo je preko 200 zahteva i penzionerima mnogo znači plaćanje na odloženo i rate. Udruženje penzionera Užice iniciralo je kod PIO fonda sklapanje ugovora kako bi penzionerima bilo omogućeno preko čeka plaćanje ogreva na rate. Nadaju se da će od iduće godine penzionerima to biti i omogućeno, a za sada penzioneri rate izmiriju preko organizacije. Nabavka drva iznosila je 7.400 dinara sa vučom, za razliku od tržišnih cena koje su više sigurno za 20 odsto. – Nije lako izdvojiti 40.000 dinara za drva odjednom, ali na rate je podnošljivije – navodi Stevanović koja kaže i da je rad bifea stabilizovan i obaveze se izmiriju na vreme. U Udruženju penzionera Užice od marta ove godine teče mandat novoj Skupštini i Nadzornom odboru.

– Došli su novi ljudi i novi predsednik Nadzornog odbora Dejan Kovačević, penzionisani bankarski službenik. Zahvaljujući njemu dobili smo novo osvetljenje u Udruženju tako da se boravak i posebno druženja u Domu penzionera odvijaju u daleko lepšem ambijentu nego što je bilo ranijih godina – navodi Stevanović. Udruženje je novu predsednicu dobilo 31. maja prošle godine. Unutrašnjost Doma penzionera je okrečena što je takođe bila donacija u “jupolu” i presvučeno je dvadesetak stolica. Žao im je što nisu mogli da konkrurišu za zamenu prozora u okviru projekta energetske efikasnosti, jer nisu mogli da nađu projekat zgrade na Aleksića mostu što im je bilo neophodno za dokumentaciju. Penzionerska organizacija Užica na svojoj oglasnoj tabli obaveštava članstvo o izletima i druženjima koje planiraju. U proteklih godinu dana bili su na Vrutcima, Mokroj Gori, Ljigu, Novom Pazaru, Kosjeriću. Treće doba ima još mnogo ideja i planova u skladu sa krilaticom “duh nikada ne stari”.

Udruženje penzionera organizuje obilazak nekoliko manastira na putovanju Ostrog – Trebinje 27. i 28. avgusta, Obezbeđeno je 60 mesta, a cena je 3000 dinara. Penzioneri su organizovali i izlet Perućac – Višegrad – Perućac 15. avgusta ove godine sa vožnjom po jezeru i razgledanjem Andrić grada. Organizuju druženja sa penzionerskim organizacijama i posebno su ponosni na saradnju sa ariljskim penzionerima.

Zahvaljujući Impol Sevalu kupljen je novi televizor tako da uz pomoć “valjaoničara” penzioneri kolektivno mogu pratiti razne programe, posebno sport i teniske mečeve Novaka Đokovića kojima se najviše raduju i za koga svim srcem navijaju.