Pocetna Politika „Stop pljački“ i javno-privatnom partnerstvu

„Stop pljački“ i javno-privatnom partnerstvu

389
0
Podelite

U okviru akcije „Stop pljački“ u Užicu je održana tribina na kojoj su predstavnici užičke opozcije i Udruženja građana i Sindikata „Sloga“ ponovili zahtev gradskoj vlasti da poništi odluku o javno-privatnom partnerstvu o održavanju javne rasvete i spreči pljačka budđeta od 7,5 miliona evra.

Tribina je održana u organizaciji „Sloge“ i jedanaest opozicionih stranaka među kojima su Srpska stranka Zavetnici, Novi DSS Užice, Zdrava Srbija, Srbija centar, Narodna stranka, Zeleno-levi front Užice, Srpski pokret Dveri, Stranka slobode i pravde, POKS i Demokratska stranka.

Na tribini je poručeno da opozicija neće odustati od zahteva, već će svojim aktivnostima pojačati pritisak na gradsku vlast kako bi sporna skupštinska odluka bila stavljena van snage na sledećem zasedanju, jer će u suprotnom građani Užica zamenu jedne led sijalice plaćati hiljadu evra.

Avram Ilić, odbornik opozicione Zdrave Srbije upozorava da se radi o 10,2 miliona evra za zamenu 9.590 led sijalica i ugovor o javno-privatnom partnerstvu o javnoj rasveti na 15 godina. On ističe da je interes svakog građanina koji plaća porez da zna šta se sprema do kraja godine i kakav ugovor.

– Uveren sam da odbornici vladajuće većine nisu svesni šta glasaju. Mandat im ističe iduće godine i ne razmišljaju da li će ih komšije pitati šta ste to izglasali? Postoje domaće firme koje sa montažom i demontažom, njihovim materijalom menjaju sijalice za četiri puta manji iznos od 10 miliona evra – rekao je Ilić i založio kao i ranije da ovaj posao obavljaju užička javna preduzeća. Takođe kritikovao je gradsku vlast predvođenu SNS-om za ovakve poteze čija je direktna posledica nedostatak dovoljno novca za asfaltiranje, pa se tako i za put u Staparima od 2,5 kilometara traži učešće meštana koji su tako od svojih para izgradili 800 metara i vlast medijski promoviše. – Na ovaj način vlast deli ljude na građane prvog i drugog reda stavljajući meštane u neravnopravnu poziciju sa ljudima koji žive u gradu koji ne plaćaju iz svog džepa asfaltiranje gradskih ulica – smatra Ilić i upozorava da posle javno-privatnog partnerstva za rasvetu dolazi ovakvo partnerstvo za parking na prostoru nekadašnjeg buvljaka što će značiti gubitak prihoda za „Bikoktoš“.

Milovan Delić iz Narodne stranke podseća da su sa Zdravom Srbijom alarmirali javnost još 5. januara povodom skupštinske odluke o javno-privatnom partnerstvu i dodaje da modalitet koji vlast želi da primeni u Užicu postoji u 50 gradova u Srbiji.

– Inicijativa kreće od vrha u lokalu se obave formalnosti.Isti „ekspert“ objašnjava po gradovima zašto neka komunalna preduzeća ne mogu da obave ovu delatnost, kao što je naš „Bioktoš“ koji u programu rada ima zamenu javne rasvete. Gradska uprava aminuje i to se zove „kriza komunalnih delatnosti“ i u tišini odradi posao. I u ravijenim zemljama analize pokazuju da se kroz ova partnerstva 20 odsto uvećava vrednost posla zahvaljujući koruptivnim radnjama– naveo je Delić uz podatak da je u Srbiji taj procenat pre sedam godina bio 60 odsto, a sada uzeo maha o čemu svedoči i primer užičke rasvete gde je vrednost posla četiri puta manja od predviđene tenderom.

Glišo Vidović iz sindikata „Sloga“ kaže da skupštinska odluka skandalozna i deo mnogih pljački koje se sprovode na štetu građana i budžeta.

– Uložićemo maksimum kao Udruženje i Sindikat u saradnji sa strankama da ubedimo odbornike u Skupštini da se poništi prethodna i ne verifikuje ulazak u javno-privatno partnerstvo. Pored svih promašaja koje smo do sada imali u vezi prevoza i gasa u slučaju rasvete spremni smo na radikalizaciju i nećemo odustati – poručio je Vidović.

Vladan Virijević iz Zavetnika navodi da analize u svetu pokazuju da države i lokalne samouprave nemaju korist od javno-privatnih partnerstava.

– Poručujemo gradskom rukovodstvu da je ovo apsolutno štetna odluka po Užičane i kao i prethodne samo puni džepove privatnim partnerima – jasan je Virijević koji poziva građane da im se priključe u borbi da se skupštinska odluka povuče i stopira pljačka 7,5 miliona evra njihovog novca.

Dragan Krsmanović iz Dveri poručuje da je razlog za okupljanje opozicije i sindikata Sloga da se spreči pljačka što pokazuje da kada je interes grada u pitanju postoji energija za udruživanje svih onih koji žele da rade za dobrobit grada.

– Nadam se da će ovo okupljanje i posle izbora značiti da možemo i kao vlast sarađivati u interesu građana bez obzira na ideološke razlike. Moramo pokazati da je košulja uvek bliža od kaputa i kada je interes sugrađana u pitanju to mora biti uvek ispred interesa partijskih centrala u Beogradu – rekao je Krsmanović.