Pocetna Društvo Udružimo se – odabrano 13 projekata

Udružimo se – odabrano 13 projekata

325
0
Podelite

Na konkurs „Užički program lokalnog partnerstva – Udružimo se“ stiglo je 25 projekata koje je podržalo oko hiljadu poreskih obveznika, rekao je Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije. U najskorije vreme počinje proces javnih nabavki, radovi bi trebalo da počnu krajem septembra, a očekuje se da će svi projekti do kraja godine biti i realizovani.

Ove godine odabrano je 13 projekata za realizaciju, od kojih je 11 iz izvornog koncepta, a dva su projekti osetljivih grupa, jedan je vezan za info pult koji su podržala sva udruženja osoba sa invaliditetom, drugi je rampa za prilaz osoba sa invaliditetom u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog. Budžet za njihovu realizaciju je 33 miliona dinara što je značajno više nego u proteklim godinama. Od toga će iz gradskogt budžeta biti izdvojeno 20, a 13 miliona je podrška švajcarske vlade čiji program sprovodi Helvetas. Finansijska podrška po projektu kreće se od jednog do četiri miliona dinara.

– Prispeli projekti tiču se uređenja sportskih i dečijih igrališta, odmorišta, staza za šetnju, dakle, sve ono što se odnosi na male stvari koje su ljudima potrebne u svakodnevnom životu. Tu je i projekat koji će biti realizovan u prostoru gde je Crveni krst Užice na kojem će biti poligon na kome će volonteri i ljudi iz Crvenog krsta sprovoditi svoje aktivnosti, ali i obučavati Užičane vezano za bezbednost u saobraćaju. Trudili smo se da odaberemo projekte koji će biti realizovanmi i u gradu i u seoskim sredinama – rekao je Petković.

– Cilj „Užičkog programa lokalnog partnersta -Udružiimo se“ jeste veće učešće građana u raspodeli budžetskih sredstava sa jedne strane i realizacija projekata koje sami građani predlože u njihovom neposrednom okruženju. Ovo nisu u finansijskom i građevinskom smislu veliki projekti, ali su za sve nas i veliki i značajni, jer predstaljaju ishodište težnji, želja i ideja naših građana da se nešto konkreno uradi u njihovom neposrednom okruženju. Na ovaj način unapređujemo komunikaciju i saradnju sa građanima u participiranju u gradskom budžetu.

Ove godine je u konsultaciji sa građanima proširen koncept programa, zapravo, uključena je obaveznost podrške projektima koji dolaze iz reda pripadnika osetljivih grupa. Iznijansirana je i odluka da je potrebno manje potpisa za podnošenje projekata iz seoskih, a više iz gradskih sredina s obzirom na razliku u naseljenosti ovih područja.

– Verujem da ćemo i naredne godine imati podršku švajcarske vlade, jer smo pionir ove prakse u Srbiji, saradnje i unapređenje odnosa sa građanima koju polako preuzimaju i druge lokalne samouprave – istakao je Petković i pojasnio da će deo projekata koji ove godine nisu odabrani za realizaciju biti uvršteni u budžet, dok će deo imati šansu da budu finansirani kroz program „Udružimo se“ naredne godine.

Proteklih godina kroz program „Udružimo se“ radilo sa na preko 40 lokacija. Očekuje se da će ove godine biti završeni i svi oni projekti koji su u dogovoru sa građanima realizovani po fazama.