Pocetna Društvo Zaštićeno pet izvorišta

Zaštićeno pet izvorišta

418
0
Podelite

Ministarstvo zdravlja utvrdilo je zone sanitarne zaštite pet užičkih izvorišta “Ćebića vrelo”, “Živkovića vrelo”, “Potočanje”, “Derventa” i “Rujevac”. Zona neposredne sanitarne zaštite određuje se oko kaptažnih objekata nad prostorom čiji je položaj definisan i određen kotama. Tačno se propisuju pravila gradnje, korišćenja terena i ekploatacije zemljišta. Sa izvorišta se sada snabdeva 6000 ljudi, a širenjem vodovodne mreže taj broj brzo može biti dupliran.

Direktor “Vodovoda” Duško Ljujić kaže da su tri od ukupno pet izvorišta u direktnoj nadležnosti “Vodovoda” i to “Živkovića vrelo”, “Ćebića vrelo” i “Potočanje” dok se sa izvorišta “Rujevac” snabdeva istoimeno mesto, a sa “Dervente” snabdevaju Zbojštica i Ljubanje. Voda sa ovih izvorišta je izuzetnog kvaliteta i gotovo da joj ne treba prerada u najvećem delu godine i dovoljno je samo hlorisanje što je značajno jeftinije od prerade vode sa Vrutaka.

– Svih pet izvorišta predstavljaju značajan potencijal za vodosnabdevanje Užica. Sa njih se trenutno snabdeva oko 6000 ljudi, dok sa doradom distributivnog sistema taj broj lako udvostručiti – navodi Ljujić. On dodaje da su u zonama sanitarne zaštite tačno propisana pravila gradnje, korišćenja terena i ekspoloatacije.

– U zonama sanitarne zaštite neće smeti da bude prisutna bila kakva hemija, deponije, divlja gradnja bez zaštitnih septičkih jama, vodonepropusnih jama i druge mere zaštite – kaže Ljujić koji dodaje da je voda sa ovih izvorišta izuzetno kvalitetna, pogotovo izvorište “Rujevac”. mestu gde ga ugrožava najmanja zona, stene, odnosno 3-4 kvadratna kilometra gde su registrovane ljudske aktivnosti koje mu mogu naneti štetu ukoliko nisu pod kontrolom.

Ovim vodama gotovo da ne treba prerada u najvećem delu godine i potrebno je samo hlorisanje – navodi Ljujić i dodaje da će raditi na razvoju ovih sistem da bi smanjili troškove. Nešto slično su uradili sa pumpama na Dovarju do koga gravitacijom stiže voda sa Vrela što je povoljno za snabdevanje Krčagova i Lužničke doline.

Foto: freeimages

Užički “Vodovod” dobio je i lokacijsku dozvolu za postavljanje solarne elektrane snage 530 kilovat sati čime će biti smanjeni troškovi za električnu energiju, navode u ovom preduzeću. Lokacijska dozvola je uvod u građevinsku i kako kaže Ljujić, a “Vodovod” je spreman za mesec i po dana da krene sa radovima.