Pocetna Društvo U Užicu počinje Evropska nedelja mobilnosti

U Užicu počinje Evropska nedelja mobilnosti

448
0
Podelite

Užice je jedan od tri hiljade evropskih i gradova u Srbiji koji će se, treću godinu, priključiti Evropskoj nedelji mobilnosti koja će u Užicu početi već sutra, 15. i trajati do 22. septembra. To će biti sedam dana promocije nemotorizovanog kretanja kao što je šetnja, biciklizam i druge vrste aktivnosti koje pozitivno utiče i na zdravlje ljudi, ali daje i izuzetno pozitivne efekte na zaštitu životne sredine.

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, Slobodan Šiljković, najavio je da će Evropska nedelja mobilnosti u Užicu početi sutra, 15. septembra, od 17.30 časova, kada će na Trgu partizana, poznati aikido klubovi iz Beograda i Užica prezentovati značaj bavljenja sportom i aktivnostima na otvorenom. U subotu, 16. septembra, u 11 časova je kod prvog tunela na ulasku u kanjon Đetinje, start biciklističke vožnje do Staparske banje u kojoj je zadržavanje od dva do tri sata. Za sve učesnike obezbeđeni su prigodni pokloni, Ova vožnja proteklih godina privlačila je brojnu decu, omladince, ali i starije.

– Ovo je mnogo lepa manifestacija koja propagira druženje, sport i zdrav život – ističe Šiljković.

U ponedeljak je planirano da na Trgu partizana, direktorka Turističke organizacije Užice, Danijela Đorđević Arsić, govori o projektima vezanim za pešačke staze, aktivnom odmoru i sezoni turističkičkih vozića, dok će narednog dana, Sobodan Šiljković gostovati na lokalnoj televiziji, TV5, i govoriti o parking mestima u gradu, kakvo je trenutno stanje, ali i o planovima za smanjenje aerozagađenja korišćenjem ekološki efikasnih autobusa na CNG pogon i o drugim aktuelnim pitanjima u ovoj oblasti.

Akciji, Evropska nedelja mobilnosti, u sredu će se priključiti i Crveni krst Užice i užička Saobraćajna škola koji će u dvorištu Crvenog krsta učestvovati u aktivnostima vezanim za bezbednost u saobraćaju najmlađih. Na tom prostoru, kako je najavio Šiljković, planirano je da bude izgrađen jedinstven poligon na kojem će deca već od predškolskog uzrasta biti edukovana kako da se ponašaju u saobraćaju

U četvrtak, 21.septembara, biće organizovana šetnja dece predsškolskog uzrasta i simulacija pravila ponašanja tokom pešačenja i u saobraćaju, a svaki užički vrtić će u svom dvorištu organizovati prikaze pravilnog prelaska na pešačkim prelazima. Istog dana biće najavljena i nova manifestacija.

– Najavićemo užički Festival hodanja koji će biti održan 1. oktobra na svertski Dan šetnje. Organizovaćemo masovnu šetnju od grada do Staparske banje i nazad što će biti veliki doprinos promociji fizičkog kretanja umesto korišćenja automobila – pojasnio je Šiljković rekavši da će Evropska nedelja mobilnosti biti završena 22. septembra, u petak, kada će rukovodstvo Grada Užica, kao i prethodnih godina, svojim primerom pokazati da je šetnja vrlo bitna i tada će na posao doći peške, a u određenom vremenskom periodu biće zabranjen i saobraćaj kroz centar grada.