Pocetna Društvo Fićijada zaljubljenika i nostalgičara

Fićijada zaljubljenika i nostalgičara

743
0
Podelite

Učesnici iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine okupili su se u „Terzića avliji“ vozeći od Zlakuse, Požege, Karana, Užica i ponovo do Zlakuse

Četvrta po redu fićijada „Fićom kroz selo“ održana je proteklog vikenda u organizaciji Etno udruženja „Zavičaj“, Etno parka „Terzića avlija“ i užičkih fićista u okviru kulturno-sportskog leta u Zlakusi uz podršku Grada Užica. Ovogodišnja fićijada okupila je 43 učesnika iz raznih krajeva Srbije i to iz Šida, Kragujevca, Topole, Paraćina Ćuprije, Beograda, Požege, Čačka…, a najviše iz Užica. Na fićijadi su bili i iz Đevđelije, Severna Makedonija kao i iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina i Rijeke, Hrvatska. Među vozačima bile su i dve žene i to obe iz Užica.

Užičanin Nenad Filipović, učesnik fićijade kaže da je ovaj put učestvovao sa fićom koja je 1983.godište, a druga koju ima je iz 1968. godine, međutim nju još sređuje za buduća učešća na manifestacijama.

– Utisci su izvanrednim, s obzirom da sam išao na fićijade i ranije, primera radi u Jagodini je izuzetna organizacija. Ali svi koji su došli kod nas sa strane su prezadovoljni, jer se družimo, razmenjujemo iskustva, nalazimo delove…- ističe Filipović.

On navodi i zanimljivosti sa ovog okupljanja tako što se učesniku iz Severne Makedonije fića pokvarila kad je stigao u dvorište u Zlakusi. Odmah su se svi angažovali da je poprave, a prošle godine mu se pokvarila u Severnoj Makedoniji tako da nije ni stigao da dođe. Posebnu pažnju privukao je i dolazak učesnika iz Rijeke koji je u jednom pravcu prešao 703 kilometra.

Filipović objašnjava da je veoma važno da se dobro odredi maršruta i da se uživa u vožnji, tako da se nijedna fića nije pokvarila. U Užicu su nas dočekali trubači i na Trgu se zaigralo i kolo. Podsetio bih na simboliku da su sedamdesetih godina fiće bile parkirane na Trgu, tako da to i sada radimo.

Osim druženja i razmene iskustava na ovoj manifestaciji dodeljene su i nagrade za najstarijeg i najmlađeg fićistu, za najoriginalniju, najopremljeniju fiću, za najviše pređenih kilometara….

Fićijada uvek izaziva veliko interesovanje tako da su i posetioci uživali prateći ovu manifestaciju zaljubljenika i nostalgičara koji se okupljaju iz godine u godinu.