Pocetna Društvo Nedelje solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize

Nedelje solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize

318
0
Podelite

Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice, povodom obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize i Nedelje solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize, organizuje tribinu na temu “Porodično orijentisana rana intervencija”. Tribina će biti održana u sredu, 04. oktobra u Velikoj sali Gradske kuće sa početkom u 13 časova.

Osobe sa cerebralnom paralizom 6. oktobar obeležavaju kao svoj dan. U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, živi oko 6.000 osoba sa posledicama od cerebralne paralize. Obeležavanje ovog dana, kao i Nedelje solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize podseća nas da u svetu oko 17 miliona osoba živi sa posledicama od cerebralne paralize.

Prezentaciju će održati Jasmina Kandić Šipetić, spec. medicinske psihologije i psihoterapeutkinja – članica tima za sprovođenje PORI programa u Domu zdravlja Čačak.

Prema procenama stručnjaka, svake godine oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za podrškom usluge rane intervencije. Neuronauka je brojnim studijama dokazala da je razvoj mozga najintenzivniji u prvih 1000 života. U ovom periodu deca uče brže nego ikada kasnije u životu, stiču brojna iskustva i mnoge veštine za život. Za porodice dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju, svaki trenutak je važan. Pravovremenim uključivanjem u program ranih intervencija, kod više od 70% dece sa razvojnim rizicima, razvoj biva normalizovan, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20% dece.

Ipak, usluge podrške nisu dovoljno koordinisane među stručnjacima i ustanovama, ne pružaju porodicama i deci sveobuhvatnu ranu podršku u periodu koji je najvažniji za dete pa roditelji obilaze ustanove i stručnjake, tragajući za najboljom podrškom.

Iz tog razloga su UNICEF i Ministarstvo zdravlja pokrenuli program podrške zdravstvenom sistemu da, u saradnji sa obrazovnim i sistemom socijalne zaštite, unapredi postojeće usluge podrške deci ranog uzrasta sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.