Pocetna Galerija „Mali princ“ i lutke u narodnim nošnjama

„Mali princ“ i lutke u narodnim nošnjama

469
0
Podelite

Užički Narodni muzej je u svom galerijskom prostoru Jokanovića kuća, povodom obeležavanja Dana grada Užica i Dečije nedelje, priredio izložbu „Hobijem po svetu“ autora Dijane Ristović, etnologa i Marine Kotarac, arheologa, koje se godinama unazad bave hobijem, prikupljanjem lutaka u narodnim nošnjama i izdanja „Malog princa“ na svetskim jezicima. Autorke su sledile misao Antoana de Sent Egziperia „Sve su odrasle osobe nekada bile deca, ali se malo njih toga seća“. Izložba će biti otvorena do 15. oktobra.

Dijana Ristović, etnolog, od osnovne škole sakuplja lutke u narodnim nošnjama i od 150 koliko ih ima u svojoj kolekciji, izložila je samo 60. Lutke su većinom iz evropskih zemalja, nekadašnje Jugoslavije i nekoliko sa drugih kontinenata.

– Htele smo ovom izložbom koja je, pre svega posvećena deci, da ukažemo na lepu ideju da deca ne provode mnogo slobodnog vremena ispred telefona i kompjutera, već da se bez stresa bave lepim hobijem koji će im razvijati maštu, kreativnost, druženje.
Obe autorke izložbe su istog mišljenja i poručuju da hobi treba da „bude nešto u čemu se uživa, nešto što nas usrećuje, opušta i donosi duhovni mir“ i koji god da izaberemo on će razvijati telo i um, učiti nas strpljenju, novim saznanjima i veštinama. Posebno je bitno da se deca bave nekim hobijem, jer kod njih razvija „posvećenost, koncentraciju i istrajnost“.

Marina Kotarac, arheolog, tokom protekle decenije počela je, sasvim spontano i neplanirano, da sakuplja Egziperiovog „Malog princa“ na različitim jezicima. Sa svakog putovanja ili iz posete prijateljima, donosila je ovu knjigu, ali je do pojedinih primeraka dolazila i razmenom sa onima koji su se bavili istim hobijem. Do sada ovu prelepu bajku Marina ima na više od 250 različitih svetskih jezika i dijalekata od čega na srpskom jeziku oko 60 različitih izdanja.

– Uvidela sam da me ovo ispunjava i to je zaista jedan pozitivan hobi. Tu su primerci na latinskom, starogrčkom, sanskritu, na Brajevom pismu. Ovo je posle Biblije jedna od najprevođenijih knjiga – kaže Marina.

Pozdravljajući okupljenu publiku koju su većinom činila deca, ali i predstavnici Grada Užica, kulturnog i javnog života, osnovnih škola, direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović, istakla je da je Dijana Ristović etnolog i da u Narodnom muzeju vodi zbirku narodnih nošnji, pa je bilo i logično da njena „ljubav ide u tom pravcu“, a da je „Mali princ“ preveden do sada na više od 500 jezika i dijalekata, da se ove godine obeležava 80 godina od njegovog prvog izdanja i da su svi izloženi primerci iz kolekcije Marine Kotarac izuzetno vredni i zanimljivi.

– U okviru programa obeležavanja Dana grada Užica, obeležili smo i jednu od većih nacionalnih manifestacija, Dečiju nedelju koja se svake godine obeležava u oktobru čiji je cilj da se približimo našoj deci, da radimo na kontinuiranom poboljšanju njihovog položaja, da ukažemo na njihove probleme kako bi živeli u sigurnom okruženju, u društvu sloge i tolerancije, jednom rečju da im pružimo odrastanje u miru sa puno međusobne ljubavi i radosnih trenutaka – rekla je Slavica Stefanović.

U okviru izložbe otvoren je i likovni konkurs za osnovne škole iz Užica na temu „Kako zamišljam Malog princa“. Na konkursu su učestvovali učenici „Nade Matić“, „Stari grad“ i „Dušana Jerkovića“. Najlepši radovi su izloženi, a autorima tri najuspešnija, prigodne nagrade uručila je Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice Užica. Prvu nagradu dobila je Alisa Mitrović učenica OŠ „Stari grad“ , drugu Ema Aćimović iz OŠ „Nada Matić“ i treću Lea Radomirović, učenica OŠ „Dušan Jerković“.

Ratko Trmčić, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti, otvorio je izložbu i okupljenu publiku pozdravio poručujući da je možda potrebno da „svi imamo hobije koji će nas usrećiti za čiji početak nikad nije kasno“.