Pocetna Društvo PU Užice: Povoljno stanje bezbednosti na području uprave

PU Užice: Povoljno stanje bezbednosti na području uprave

1184
0
Podelite

Načelnik Policijske uprave Užice Milovan Knežević ocenio je povoljnim stanje bezbednosti i javnog reda i mira u proteklih devet meseci na teritoriji koju pokriva užička uprava.
U izveštajnom periodu januar – septembar ove godine policija je pored rada na zaštiti lične i imovinske sigurrnosti svih građana, otkrivanje počinilaca krivičnih dela i bezbednosti saobraćaja, pažnja usmerila i na bezbednost dece u školama i kontrolu posedovanja i držanja vaternog oružja, dodao je Knežević.

On je naveo da se ovaj period ističe i po znatno povećanom boravku stranih državaljana na našem području, gde je u prvih 9 meseci registrovano više od 100.000 registrovanih boravaka stranih državljana na području Policijske uprave Užice što je povećanje za 33 odsto. Od navedenog broja bilo je svega 10 migranata od kojih je pet zatražilo azil, dodao je načelnik Knežević. On je predočio podatak da je izvršeno preko 4000 pregleda kontrole držanja oružja u skladu sa propisima o tehničkim uslovima i kontrolu svih streljana i nije bilo registrovanih propusta u radu.

Miroslav Golubović, načelnik Odeljenja kriminalističke policije izneo je podatak da je u prvih devet meseci registrovano 885 krivičnih dela, što je povećanje za 3 procenta u odnosu na isti period lane što načelnik dovodi u vezu i sa pojačanom aktivnošću policijskih službenika u pogledu otkrivanja krivičnih dela vezanih za opojne droge, pronalazak ilegalnog oružja i krivična dela ekološkog kriminala u kome je najveće povećanje i to za 82 krivična dela.

– Smanjenje broja krivičnih dela zabeležno je u oblasti privrednog kriminala za 33 odsto, a kod opšteg kriminala za 4 procenta. Na području grada Užica kada je prošle godine registrovano 381 krivično, ove godine 5 dela je više. Evidentirano je 14 krivičnih dela iz oblasti visoko-tehnološkog kriminala, što je više za 9 dela, dok je 16 dela više iz oblasti ekološkog kriminala u onosu na prethodni period prošle godine– naveo je Golubović. Šteta od privrednog kriminala je oko 15 miliona dinara, a registrovano je 51 krivično delo, dok je dokazana imovinska korist 19 miliona dinara. U delu opšteg kriminala evidentirano je 801 krivično delo od čega, sa preko 200 nepoznatih izvršilaca. Policija je rasvetlila 170 dela i vinovnike privela pravdi što je 70 odsto, podatak je koji je izneo načelnik Golubović. On kaže da ovaj podatak PU Užice svrstava u prvih sedam uprava u Srbiji po efikasnosti.

– U posmatranom periodu otkriveno je 213 krivičnih dela u vezi sa opojnim drogama i u pogledu neovlašćenog držanja droge registrovano je povećanje od 32 procenta u odnosu na prethodnu godinu – podatak je načelnika užičkog Odeljenja kriminalistike uz podatak da je 18 maloletnika bilo u vezi sa ovom krivičnim delom. Najviše je zaplenjeno marihuane. U delu opšteg kriminala maloletnici čine 9 odsto po broju prijavljenih dela 683 za periodu januar – septembar.

Načelnik Odeljenja policije Vladan Derikonjić govorio je o stanju javnog reda i mira koji je ocenio povoljnim, jer je proj prekršaja smanjen za 12 procenata, a evidentiran je 281. Najzastupljeniji su prekršaji vređanja, zlostavljanja, vršenja nasilja, vređenje službenog lica i nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, održana su 764 javna skupa sa preko 200.000 građana od čega najviše sportskih 689, 65 kulturnih i 2 politička javna skupa.

– Na osnovu naloga Ministarstva prosvete izvršena je analiza stanja u vezi bezbednosti škola. Sačinjen je plan postupanja kojim je obuhvaćeno 40 osnovnih i 15 srednjih škola sa pozorničkim reonima – naveo je Derikonjić uz ocenu da je prevencija dala rezultate u pogledu bezbednog boravka dece u školi uključujući i projekti i predavanja.

Načelnik Odeljenja saobraćajne policije Darko Dragović rekao je da je registrovanio 5 odsto manje udesa nego lane u periodu januar-septembar i da je poginulo 14 lica, što je za tri lica manje nego prošle godine. Život je izgubilo 8 vozača, 5 putnika i 1 pešak, ali nažalost i dvoje dece do 14 godina. Prema Dragoviću nesreće sa tragičnim ishodom najviše su se dešavale na putevima van naseljenih mesta, a najčešći uzroci bili su neprilagođena brzina i preticanje. Od 36.000 prekršaja više od polovine je prekoračenje brzine, 5300 nevezivanje pojasa i 2200 mobilni telefon.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Saša Cicvarić naveo je da su vatrogasci – spasioci imali ove godine manje posla nego lane što se može dovesti u vezu i sa dobrim preventivnim radom. Klimatski uslovi išli su vatrogascima na ruku i nije bilo velikih požara na otvorenom prostoru. I ovoga puta apel ne palite strnjike i ne dovodite druge i sebe u opasnost.

Prema rečima Cicvarića evidentirana su 23 požara sa većom materijalnom štetom. Inspektori kontrolisali skoro 400 objekata kada je u pitanju protivšožarna zašttita i u delu Sektora koji se bavi uništavanjem ubojnih sredstava bilo je 78 akcija. Od većih požara vatrogasci su evakuisali stanovnike Ratarske broj6-7, gasili požar u Turici kada se zapalila hala, dok su njihovi pripadnici stigli da ukažu pomoć i narodu Turske koji je bio pogođen zemljotresom i za Dan ministarstva dobili zaslužena priznanja.