Pocetna Društvo Tribina „Izazovi odrastanja“ u organizaciji tima užičkog SNS-a

Tribina „Izazovi odrastanja“ u organizaciji tima užičkog SNS-a

483
0
Podelite

“Izazovi odrastanja” naziv je predavanja koje je održano u velikoj sali Gradske kuće u organizaciji tima Gradskog odbora Srpske napredne stranke “Žena za ženu”. Predsednica užičkog odbora SNS-a i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da u ovoj stranci smatraju da se “na nasilje ne odgovara nasiljem i da protesti koje organizuje opozicija pod izgovorom tragičnih događaja iz Beograda i Mladenovca neće rešiti ni jedan jedini problem”.

Predavač je bila dr Zvezdana Stevanović, dečiji psihijatar koja je rekla da je izazova mnogo kako za decu i njihove roditelje, tako i za sve koji rade sa decom naglašavajući značaj prevencije.

Na tribini je bilo reči o brojnim faktorima koji mogu uticati na razvoj deteta, od onih u trudnoći, signalima prepoznavanja kašnjenja u razvoju, do spesifičnih situacija kakav je razvod ili uticaj IT tehnologija… Dr Stevanović je posebno istakla rano prepoznavanje signala kašnjenja u periodu odrastanja dece do osnovne škole tipa “neka progovoriće”, “lenj je” i dodala da “postoje granice do kojih kao roditelji možemo da čekamo i kada se pali crvena lampica kada tražimo stručnu pomoć”.

– Traumatična iskustva iz ovog perioda mogu biti okidač za kasnije narušeno mentalno zdravlje mladih, ali i ne moraju. Uslovi za odratanje deteta, ne zavise samo od roditelja već od brojnih okolnosti. Zato služe tribine i razgovori kao prevencija da rano prepoznamo da nešto nije u redu i da rano tražimo pomoć. Potrebno je da se svi koji radimo sa decom uključimo i pomognemo deci kako bi upravo ta loša iskustva sveli na minimum – navela je dr Zvezdana Stevanović, dečiji psihijatar u užičkom Domu zdravlja.

Predsednica užičkog odbora SNS-a i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da u ovoj stranci smatraju da se “na nasilje ne odgovara nasiljem i da protesti koje organizuje opozicija pod izgovorom tragičnih događaja iz Beograda i Mladenovca neće rešiti ni jedan jedini problem”.

– U gradskoj upravi smo u saradnji sa školama i saglasnost resornih ministarstava formirali timove koji se prvenstveno bave prevencijom nasilja, a ne posledicama. I predavanje koje je u organizaciji tima “Žena za ženu” GrO Užice ima za cilj da sadašnjim i budućim roditeljima ukaže na sve izazove u odrastanju dece – rekla je dr Raković Radivojević. Ona je pozvala sugrađane i na sve buduće razgovore o svim važnim i aktuelnim temema kako bi uz pomoć stručnih lica dobili odgovore u slučaju nedoumica i dilema i naglasila otvorenost događaja za sve građane bez obzira na politička uverenja.

Tribina “Izazovi odrastanja” podeljena je u dva dela, a na narednoj za mesec dana biće reči o ranom školskom uzrastu, školskom uzrastu i adolescenciji kada će biti reči o “adolescentskoj krizi” i teškoćama prilagođavanja mladih ljudi na sve ono što ih očekuje, a predavač će biti dečiji psihijatar Zvezdana Stevanović.