Pocetna Čajetina Uskoro aerodrom na Zlatiboru

Uskoro aerodrom na Zlatiboru

703
0
Podelite

Ideja, ali i izgradnja aerodroma za sportske avione na Zlatiboru počela je pre tridesetak godina na kraju naselja Obudojevica prema selu Kobilja Glava. To je tada bila privatna investicija. Urađen je deo zemljanih radova, sa investicijom se stalo, privatni investitor je, nažalost, preminuo.

– Kasnije, mi smo kao lokalna samouprava podneli zahtev da se utvrdi javni interes na toj lokaciji. Sada pripremamo izmenu projektne dokumentacije, jer je prvobitni aerodrom bio planiran na 700 metara, a naša ideja je da pistu produžimo na oko 1000 metara da bi mogli da sleću i veći avioni, a da se uz aerodromsku pistu napravi moto drom staza za bicikliste. Projekat će pokazati kolika će biti ta investicija. Deo sredstava za pripremne i zemljane radove izdvojiće lokalna samouprava, a nadamo se da ćemo deo dobiti i od Ministarstva ili ćemo tražiti neko partnerstvo sa potencijalnim golferima koji hoće da učestvuje u izgradnji golf terena – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Foto: Print Screen RTS

Prema njegovim rečima, za sada, postojeću lokaciju koja je bila neuređena, opština Čajetina koristi kao pozajmište za izgranju obilaznice oko Zlatibora, za nasipanje trupa puta od Zlatibora prema selu Šljivovica.

Milan Stamatović smatra da se izgradnja aerodoma može sprovoditi po fazama uz poštovanje svih postojećih ekoloških standarda

– Računamo da ćemo prvu fazu, odnosno, izgradnju aerodromske piste i instalacija, moći da završimo do kraja naredne godine – kaže Stamatović navodeći da je planirano da posle toga za dve godine budu izgrađeni objekti sa pratećim sadržajima.

Izgradnja aerodroma, prema rečima Stamatovića, izuzetno je značajna za unapređenje turističke ponude, a samim tim i za unapređenje razvoja turizma na Zlatiboru.

– Ako hoćemo da budemo u korak sa savremenim svetom, moramo da pratimo i savremene tokove i trendove u turističkoj ponudi – ističe Milan Stamatović.