Pocetna Društvo Počelo postavljanje šipova na obilaznici

Počelo postavljanje šipova na obilaznici

2502
0
Podelite

Na obilaznici oko Užica, urađeno je više od 90 odsto pristupnih puteva, u Volujcu je završeno kamp naselje za radnike koji će biti angažovani na izgradnji, a počelo je i postavljanje šipova za jedan od mostova u središnom delu obilaznice.

Obilaznica oko Užica duga je nepunih pet, tačnije, 4,85 kilometara. Kako je rečeno prilikom početka pripremnih radova prošle godine u martu, od ukupne dužine obilaznice, 450 metara su mostovi, od kojih je lučni most preko Đetinje u dužini od 250 metara koji je i najveći izazov u izgradnji ove obilaznice, a biće urađeno i 1,9 kilometara potpornih konstrukcija. Ukupna vrednost investicije je oko 30 miliona evra.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević nedavno je rekla za naš nerdeljnik „Vesti“, da su svi očekivali da će se izgradnja obilaznice odvijati mnogo brže, međutim, zbog kompleksnosti samog projekta „trebalo je vremena da se obave sve radnje vezane za projektovanje i neophodnu tehničku dokumentaciju“. Ovih dana, kada je počelo postavljanje šipova za jedan od mostova na obilaznici, gradonačelnica je izjavila za TV Prva:

– Na izgradnju obilaznice čekali smo više decenija. Radovi su proteklih dana intenzivirani i na gradilištu je sve više i ljudstva i mehanizacije. Završena je izgradnja kampa u Volujcu, urađeni su pristupni putevi i trenutno se izvode radovi na postavljanju šipova na lokaciji C2, odnosno, šipovi za izgradnju mosta broj pet. Sa ovim radovima, konačno je krenula izgradnja obilaznice oko Užica što je od velikog značaja za rasterećenje saobraćaja kroz naš grad. Teretni saobraćaj biće izmešten iz centra Užica, bezbednost svih učesnika u saobraćaju biće podignuta na mnogo viši nivo, a i građani Užica, disaće čistiji vazduh.

U vezi izgradnje lučnog mosta preko Đetinje koji je sastavni deo obilaznice oko Užica, dr Jelena Raković Radivojević je rekla:

– Kažu da je taj most veoma zahtevan za izgradnju, ali da će izgledati velelepno. On će povezivati magistralni, zlatiborski put sa naseljem Sinjevac. Osim njega, u okviu ovog projekta biće izgrađeno još sedam mostova. Ovo je veoma značajan projekat ne samo za grad Užice, već i za čitav Zlatiborski okrug za čiju realizaciju su dali podršku predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Strbije, a kao što i sami znate, ovaj projekat je proglašen od nacionalnog značaja.

O značaju obilaznice zahvaljujući kojoj će put biti spojen sa budućim tunelom ispod Kadinjače, veoma važnog za Bajinu Baštu i Podrinje, gradonačelnica Užica je istakla:

DCIM100MEDIADJI_0067.JPG

– Što se tiče radova na tunelu „Kadinjača“, znam da su rešeni imovinsko – pravni odnosi. Urađena je eksproprijacija na teritoriji grada Užica i na teritoriji opštine Bajina Bašta, tako da bi radovi trebalo uskoro da počnu. To je veoma značajno za povezivanje svih opština u Zlatiborskom okrugu, ali i za povezivanje sa Republikom Srpskom i svim ostalim državama u okruženju, a to sve je vrlo važno za razvoj ekonomije i turizma čitavog Zlatiborskog okruga.