Pocetna Društvo Cveće na spomenik „Velikoj pobedi“ na Dan primirja

Cveće na spomenik „Velikoj pobedi“ na Dan primirja

392
0
Podelite

Polaganjem venaca na spomenik „Velikoj pobedi“ i odavanjem pošte poginulim ratnicima u Užicu je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar.

Skup je protekao u organizaciji Udruženja potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“ i Društva istoričara Užice, uz učešće delegacija Narodnog patriotskog udruženja „Besmrtni puk“ i „Kluba tri“.

Potpredsednik Gradskog odbora potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“ Radiša Marjanović podsetio je da Udruženje od 2018. godine na ovom mestu obeležava ovaj istorijski događaj uz podatak da je preko 16.000 ratnika iz užičkog kraja dalo život za otadžbinu Srbiju u Velikom ratu.

Povodom Dana pobede oglasilo se i Udruženje „Župa Lužnica“ koji je prisutnima pročitan i u kome se poručuje „neka nam je Dan pobede na čast i ponos, a besmrtnim junacima večna slava i carstvo nebesko“.

– Ne žaleći svoje živote, nepokolebljivi, rodoljubi svojim primerom beskrajne ljubavi prema Otadžbini darovali su nam slobodu. Njihovu žrtvu nikada ne smemo zaboraviti, stradanja onih koji se nisu vratili, heroja kojima se grobovi ni danas ne znaju. Ne zaboravimo ni decu koja su odrastala bez očinske ljubavi, hrabre žene koje su teškom mukom sačuvale vatru na porodičnom ognjišttu. Neka njihova borba i slavna pobeda svima nama bude inspiracija za naše svakodnevne lične, porodične i profesionalne pobede u borbama koje mi danas vodimo u miru – zapisala je Dragana Cvijović.

Ceremoniji polaganja venaca prethodio je minut ćutanja za sve poginule ratnike i odata počast za zasluge u radu Udruženja nedavno preminuloj predsednici Miljki Pilčević koja je pre pet godina i bila inicijator obeležavanja Dana primirja kod spomenika koji je podignut u godini obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata.

Venac na spomenik „Velikoj pobedi“ u ime ove organizacije kao dugogodišnji članovi Udruženja ove godine položili su njeni sin i kćerka dr Dejan i dr Dijana Pilčević.

Odavanju počasti je prisustvovao i gospodin Adam Bakračlić koji je došao iz Pariza i ovom prilikom izrazio žaljenje što još nije došlo do bratimljenja Užica i jedne pariske opštine, jer je ideja bila da na ovaj dan grupa francuskih građana dođe u Užice i oda počast srpskim ratnicima, a da naredne godine Užičani odu u Pariz i odaju počast palim Francuzima u Velikom ratu.