Pocetna Društvo Od devet preduzeća jedino „Vodovod“ u gubitku

Od devet preduzeća jedino „Vodovod“ u gubitku

550
0
Podelite

Na sednici Gradske skupštine usvojena je informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o preduzećima i čiji je osnivač grad Užice.

Prema rečima gradskog većnika za javna preduzeća Srđana Nedeljkovića (SNS) od devet javnih preduzeća „Vodovod“, „Bioktoš“, Niskogradnja“, „Gradska toplana Užice“, „Duboko“, „Stan“, „Veliki park“, „Užice razvoj“ i „Skrapež vode“ gubirak je ostvario jedino „Vodovod“.

– Gubitak je prvih devet meseci ostvario jedino užički „Vodovod“ od 37,3 miliona dinara i manji je od neto planiranog od 45,5 miliona dinara i prouzrokovan je isključivo rastom cena repromaterijala i velikom potrošnjom hemikalija – rekao je Nedeljković uz reči da je ovo preduzeće obezbedilo redovno vodosnabdevanje i nije bilo ugroženo, a zaposleni posao obavljali korektno.

Reagovao je Aleksandar Vučićević iz opozicionih „Zavetnika“ koji je pitao koliko košta litar prerađene vode sa Vrutaka,  i zatražio informaciju zašto „Vodovod“ ne radi više na alternativnim izvorištima. Rekao je da je „Vodovod“ u odnosu na kvartal jun povećao gubitak za dva miliona dinara.

– Prihod od prodaje vode umanjen je čak za 44 miliona dinara, a manje investirano 15 miliona dinara. Potraživanja „Vodovoda“ iznose 280 miliona dinara, a ja kažem Vrutci su odradili svoje, radite alternativna izvorišta – rekao je Vučićević i dodao da prerada neće biti jeftinija i da su rešenje nova izvorišta.

Direktor JKP „Vodovod“ Duško Ljujić rekao je da su uzroci poslovnog gubitka u skupoj preradi vode.

– U strukturi prihoda „Vodovoda“ prodaja vode učestvuje sa 90 odsto i on isključivo zavisi od cene vode. Fiksni troškovi na koje ne možemo da utičemo su na planiranom nivou, a to su plate i struje. Odvajamo 50 miliona za struju i imamo 48 strujomera. Plate radnika, plus hemikalije, plus električna energija učestvuju 83 procenta u ukupno fakturisanoj vodi – rekao je Ljujić za skupštinskom govornicom.

Što se tiče alternativnih izvorišta on je naveo da i ona imaju trošak struje poput Turice zbog prepumpavanje vode iz Turice prema gradu. Pojačavanje kapaciteta izvorišta dorađen je projektni zadatak za rekontrukciju fabrike na Živkovića vrelu od 12 miliona dinara, i Ćebića vrela sa 30 litara u sekundi  kvalitetne vode.

– Za dve tri godine kompletno Sevojno, Krčagovo, Lužničku dolinu snabdevaćemo sa Živkovića i Ćebića vrela – dodao je Ljujić uz podatak da su troškovi kubika vode računajući preradu i distribuciju sa Vrutaka 84 dinara.