Pocetna Društvo Užice dobija Trening centar za dualno obrazovanje

Užice dobija Trening centar za dualno obrazovanje

505
0
Podelite

Užice će dobiti moderan Trening centar za dualno obrazovanje ozvaničeno je potpisivanjem Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji ozmeđu Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija, Grada Užica i Tehničke škole Užice.

Projekat je vredan 3,5 miliona evra za energetsku sanaciju i adaptaciju prostora u bivšoj Kasarni u Krčagovu u kojoj će na 2000 kvadrata biti uspostavljen Trening centar za dualno obrazovanje. Ovaj centar u potpunosti će finansirati  Kancelarija  Vlade Srbije za dualno obrazovanje. Obaveza Grada Užica je izrada projektno-tehničke dokumentacije i izdavanje građevinske dozvole-istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Ona je dodala da će radovi početi na proleće i u planu je da za godinu dana budu završeni.U okviru projekta je i uređenje parka tako da će ovaj kompleks izgledati potpuno drugačije.

Prof. dr Gabrijela Grujić, direktor Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija rekla je da ulaganjem sredstava biće napravljen veliki zaokret u unapređenju stručnog obrazovanja.

– Ovim sporazumom unapredićemo dualno obrazovanje u gradu Užicu i celokupnom Zlatiborskom okrugu da u narednom periodu u Trening centru razvijaju svoje stručne kompetencije i tako odgovore na sve izazove, koje su nam predstavila pre svega mala i srednja preduzeća ovog regiona, na čiju inicijativu je i doneta odluka o gradnji Trening centra u Užicu-naglasila je Grujić.

Brzina transfera znanja uz osiguranje kvaliteta obrazovanja jeste ono što će nam pružiti Trening centar, omogućićemo pristup kompletno radno sposobnom stanovništvu, jer će se u njemu raditi prekvalifikacija, dokvalifikacija, akreditacija studijskih programa van sedišta. jedmnostavno, sve što je potrebno privredi omogućiće se u Trening centru, dodala je Grujić.

Dragan Tucaković, direktor Tehničke škole Užice istakao je da to predstavlja značajan dan za školu.

– Ovo je jedna sinergija privrede, grada i škole, primer dobre prakse, kako bi u narednom periodu trebalo da radimo  sa ciljem unapređenja obrazovanja i rešavanja problema privrednika koji imaju deficitarne kadrove. Važna su nam funkcionalna znanja, a kroz rad na savremenoj opremi omogućićemo našim učenicima koji imaju kreativne sposobnosti da rade i neke inovativne stvari-naveo je Tucaković.

Potpisivanju Sporazuma o poslovno tehničkoj saradnji prisustvovali su brojni užički privrednici, direktori škola i učenici.

Dragan Subotić, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno  za „Vesti“ je istakao je da  ovo predstavlja veliki dan za užičku privredu jer potpisivanjem sporazuma postavljaju se temelji Trening centra.

– Učenici će uz podršku privrednika biti osposobljeni za praktičan rad u preduzeću. Tako ćemo dobiti neophodne kvalitetnije kadrove koji će po završetku školovanja moći da se brzo uključe u privredni život. Mi se nalazimo u situaciji da dobar deo starije generacije odlazi u penziju, tako da će narednih godini biti velika tražnja za kvalifikovanom radnom snagom svih struka-istakao je Subotić.

Podsetimo, da je u Užicu obrazovanje učenika po dualnom modelu počelo 2016. godine u Tehničkoj školi.