Pocetna Društvo DVD Užice i Kraljevo o zaštiti šuma od požara

DVD Užice i Kraljevo o zaštiti šuma od požara

372
0
Podelite

Dobrovoljna vatrogasna društva Užice i Kraljevo prvi put su pokrenuli zajedničke aktivnosti u okviru projekta „Dobrovoljno vatrogastvo u funkciji zaštite šuma i šumskog biodiverziteta“ iako imaju dugogodišnju saradnju. Ovaj projekat realizuje DVD Kraljevo radi razmene iskustva, unapređenja dobrovoljnog vatrogastva i uslova za funkcionisanje u lokalnim zajednicama.

– Ovo okupljanje je i da razmotrimo neke buduće zajedničke projektne aktivnosti. Cilj našeg projekta je da doprinesemo razvoju dobrovoljnog vatrogastva, jer svakako se nalazimo u sve većem riziku od elementarnih nepogoda i jako je važno da imamo dobro organizovane lokalne zajednice, koje će da daju pun doprinos u zaštiti ljudi, imovine i prirodnih dobara od elementarnih nepogoda – navela je Mira Prodanović, šef projektnog tima, viši vatrogasni oficir DVD-a Kraljevo.

Dugogodišnja uspešna saradnja dobrovoljnih vatrogasnih društva  Užica i Kraljeva je predstavlja mogućnost za buduća partnerstva u realizaciji projekata.

– Ovaj projekat se odnosi upravo na šume, zaštitu šuma i biodiverzaciju šuma, imajući u vidu da smo područje koje ima velike površine pod šumama. Prethodnih godina, a  naročito 2012. godine  imali smo veliki požar na Tari, gde je preko 10.000 hektara površina bilo zahvaćeno šumskim požarom – istakla je Dragica Jevtović, predsednik DVD Užice.

Ona je naglasila da  dobrovoljna vatrogasna društva upravo rade na tome da preventivno deluju da do požara ne dođe.

– Jedna od aktivnosti je i učenje odnosno upućivanje mladih naraštaja i građana da ne pale, da  vode računa o šumama, o smeću koje odlažu, zatim  gde su žarišta šuma na koji im način  prići… To je upravo  zajedno  rad  sa lokalnim samoupravama i  šumskim gazdinstvima radi prosecanja šumskih puteva, za kretanje kroz šumu, kao i požarni putevi koji su značajni kada dođe do požara. DVD Užice ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom – objasnila je Jevtović.

Na radionici su učestvovali predstavnici i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice i Vatrogasno – spasilačke jedinice.

Ovaj projekat već treću godinu realizuje Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo uz podršku Eko sistem programa koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz podršku Švedske agencije za mežunarodni razvoj  saradnju (SIDA).