Pocetna Društvo Obeleženo 82 godine Kadinjače

Obeleženo 82 godine Kadinjače

399
0
Podelite

Na spomen kompleksu Kadinjača obeleženo 82 godišne od bitke na Kadinjači, kada je izgunuo skoro ceo Radnički bataljon.

Nakon parastosa poginulim borcima, koji su služili sveštenici užičke crkve uz pratnju vojnog orkestra i čete počasne straže, položeni su venci, a državni program upotpunjen je prigodnim umetničkim sadržajem.

“Naš dug i dug generacija koje dolaze je da se sećamo i uvek, a posebno svakog 29.novembra, evociramo uspomenu na stradanje Radničkog bataljona. Na hrabre ljude koji su verovali da je jedino ispravno u takvim vremenima braniti slobodu kućnog praga i živote onih koji su nemoćni. Svi koji su delili takva uverenja bili su 29.novembra 1941.godine na Kadinjači. Među njima je bilo onih koji se još ni sa detinjstvom nisu čestito rastali, kao i onih koji su umesto da uživaju u mirnoj starosti uzimali puške u ruke. U neravnopravnoj borbi, sa verom da tajna slobode počiva u hrabrosti, herojski su pružali otpor, sve dok je to bilo moguće. Žrtvujući se, na najuzvišeniji način su potvrdili  izreku da je “hrabrost vrlina na osnovu koje ljudi u opasnosti čine velika, plemenita dela”. Zbog toga ih istorija pamti, a Užice ih se sa ponosom seća”, istakao je u svom obraćanju Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada Užica.

“Ta davne 1941. godine pripadnici Radničkog bataljona, borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete i Drugog Šumadijskog odreda u potpuno nepravednoj borbi a protiv fažizma i nacizma položili su živote za slobodu, za više ciljeve, za svakog od nas. Životi baš tih ljudi, tih div junaka su nam i danas inspiracija u novim borbama sa kojima se suočavamo. I  zauvek ćemo se sećati Kadinjače, jer je ona baš kao što to kaže i ministar Selaković, jedan od trajnih simbola našeg nacionalnog karaktera”, poručila je i pomoćnica ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić.

Član predsedništva SUBNOR-a Srbije Zoran Jakovljević istakao je da se u novije vreme vrši revizija istorije i da se ponovo bude fašistički pokreti.

“Nažalost, danas bolje sarađuju neofašisti nego antifašisti. Upravo iz tih razloga SUBNOR Srbije kao najveća antifašistička organizacija neguje kulturu sećanja na partizansku prošlost. Uvek ćemo biti nepremostiva barijera fašističkim idejama”, rekao je Jakovljević.

U umetničkom delu programa izvedena je predstava “Krilat mesec na Užice pao”, po tekstu Manojla Gavrilovića.