Pocetna Društvo Grad Užice laureat Zaštitnika građana

Grad Užice laureat Zaštitnika građana

202
0
Podelite

Grad Užice je ovogodišnji laureat nagrade koju Zaštitnik građana u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština dodeljuje za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u svom okruženju. Priznanje u vidu plakete, Slobodanu Grbiću članu Gradskog veća uručio je zamenik Zaštitnika građana Slobodan Tomić.

“Svi nagrađeni gradovi i opštine su sprovodili aktivnosti kako bi svojim građanima i građankama obezbedili pristupačno okruženje. Zato ih pozivamo na kontinuirani i planski nastavak aktivnosti, kako bi objekti, informacije i usluge bile dostupne osobama sa invaliditetom, ali i deci, starijima sa smanjenom pokretljivošću, kao i ostalim osetljivim grupama za koje je pristupačnost od  posebnog značaja”, naglasio je Slobodan Tomić, zamenik Zaštitnika građana.

Grad Užice je dobitnik nagrade za unapređenje pristupačnosti u oblasti javnog prevoza, za inicijativu inovacije u javnom prevozu (uvođenje savremenih niskopodnih vozila i informacijsko prilagođavanje stajališta).

Slobodan Grbić, član Gradskog veća je rekao da je prilagođavanje vozila javnog prevoza osobama sa invaliditetom samo deo mera i aktivnosti koje se u Užicu realizuju sa ciljem unapređenja njihovog položaja. On je podsetio da se intezivno radilo na izgradnji prilaznih rampi i liftova gradskim ustanovama i ustanovama kulture, taktilnih staza, zvučne semaforske signalizacije, ali i proširenju obima usluga koje pruža Gradski centar za usuge socijalne zaštite.

Zamenik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština Marko Tomašević je naglasio da nagrađeni gradovi i opštine služe drugima kao primer, što i jeste jedan od ciljeva da se preko najbolje prakse promoviše unapređenje svih oblika pristupačnosti.