Pocetna Društvo Ko nije počeo nije ni uspeo

Ko nije počeo nije ni uspeo

234
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru Užice, otvorena je izložba fotografija na temu „Potencijali i izazovi žena u ruralnom razvoju“ koje su nastale tokom realizacije projekta „Promocija ženskog preduzetništva u ruralnoj sredini“ i svedoče o radu preduzetnica koje su se opredelile da svoje biznise razvijaju u ruralnoj sredini. Autorka izložbe je Vesna Živanović.

Projekat realizuje Grad Užice – Savet za rodnu ravnopravnost, a podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Woman) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II“, koji finansira Evropska unija. Otvaranju izložbe prisustvovalo je nekoliko žena koje su bile uključene u projekat.

Tijana Kostić, članica Saveta za rodnu ravnopravnost i lice za poslove rodne ravnopravnosti Grada Užica, ovom prilikom je između ostalog rekla da je cilj projekta „Promocija ženskog preduzetništva u ruralnoj sredini“ bio osnaživanje žena u seoskoj sredini kroz bavljenje preduzetništvom, pa i da svoje neke hobije pretvore u zanate. Tokom realizacije projekta održane su četiri radionice u seoskim mesnim zajednicama Drežnik, Zlakusa, Karan i Kremna.

– U radionicama je učestvovalo ukupno 87 žena koje su izrazile želje, ali i strahove tokom sprovođenja svojih zamisli. Pojedine su govorile i o svim problemima i izazovima na koje su nailazile tokom pokretanja biznisa – rekla je Tijana Kostić i najavila debatu na istu temu.

Dragana Mrkić, vlasnica turističkog domaćinstva „Brvnara Mrkić“u užičkom selu Kremna, jedna od učesnica u projektu, ovom prilikom se podsetila na svoje početke.

– Kupila sam plac u Kremnima 2007. Planirali smo da napravimo vikendicu gde bismo mogli povremeno da dolazimo i da se odmaramo. Međutim, mic po mic, to je preraslo u seosko turističko domaćinstvo sa smeštajem od 15 kategorisanih kreveta sa četiri zvezdice, što je najviši rang u kategorizaciji seoskih diomaćinstava. Ono što bih mogla da preporučim mnogim ženama koje još uvek razmišljaju da li da uplove u vode sopstvenog biznisa, jeste: Ko nije počeo, nije ni uspeo. Lično sam zadovoljna. Potrebno je početi pogotovo sada kada smo se povezale sa nekim institucijama koje će možda olakšati naš prodor na tržištu. Mislim da ovaj posao može da pokrene i stvaranje određenih zajednica u smislu da nekog iz komšiluka angažujemo, na primer za proizvodnju hrane. Smatram da samo udruženim snagama možemo napraviti još više – poručila je Dragana Mrkić.

U okviru projekta, ovo je treća izložba fotografija Vesne Živanović kojim je želela da predstavi „svu lepotu i raskošni talenat ovih žena“. Od ukupnog broja žena koje su učestvovale u radionicama, za izložbu je odabrala desetak.

– One su odlučne na putu svojih ciljeva, a sada su i informisane kako najbrže da dođu do finansijske podrške. Bilo bi lepo da svoje znanje i umeće prenesu i na naredne generacije, jer se kroz njihove biznise, pre svega, održava tradicija i promoviše naš kraj. Prilikom nastanka fotografija, birala sam momente kada su žene bile u akciji, kada rade, stvaraju svoje proizvode. Ono što je značajno, one rade više poslova, ne samo jedan. Bave se ručnim radom, ali i proizvodnjom rakije, turizmom, imaju svoje zoo – vrtove, prodaju na pijaci. Zaista su svestrane – istakla je Vesna Živanović.