Pocetna Izbori 2023 Tri prigovora na nepravilnosti tokom glasanja u Užicu

Tri prigovora na nepravilnosti tokom glasanja u Užicu

510
0
Podelite

Gradskoj izbornoj komisiji u Užicu stigla su tri prigovora listi stranaka i kolaicija na nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja Užicu zahhtevajući poništenje izbora na ovim glasačkim mestima. Lista “Srbija protiv nasilja” traži poništenje izbora na svim biračkim mestima u gradu Užicu zbog nepravilnosti i kršenja izborne volje građana na pralamentarnim izborima u Srbiji.

Dva prigovora je podnela lista “Nacionalno okupljanje” koju čine Zavetnici-Dveri. U jednom se navodi da je na mestu broj 43 u osnovnoj školi, “birač koji je glasao viikao na birački odbor, iznoseći da je priložio nevažeću ličnu kartu preteći poništavanjem izbora”.

Lista Zavetnici-Dveri podnela je i  zahtev da se poništi glasanje na broj 62, Centar za socijalni rad zbog nepotpisivanja kontrolnog listića.

Treći prigovor podnela je lista “Srbija protiv nasilja” koja je navela   je da podnosi zahtev za poništenje glasanja na svim biračkim mestima u Užicu. U obimnog obrazloženju navode se primeri povreda prava na slobodnu i jednaku izbornu kampanju, povrede prava na slobodn e i jednake izbore na osnovu vođenja viračkog spiska i drugo.

Učesnici izbora imali su pravo da podnesu prigovre na izborne neopravilnosti u roku od 72 sata od zatvranja birališta.

O prigovrima odlučuju Gradska izborna komisija i Republička izborna komisija.