Pocetna Društvo Omaž užičkih gimnazijalaca za 1300 kaplara

Omaž užičkih gimnazijalaca za 1300 kaplara

296
0
Podelite

Učenici Užičke gimnazije svake godine realizuju program u znak sećanja na 1300 kaplara učesnika Kolubarske bitke. I ove godine učenici istorijske sekcije sa profesorkom Snežanom Nedeljković pripremi su omaž svojim precima podsećajući prisutne na njihovu mladost, želje, snove i hrabrost.

Podsetimo, da 1300 kaplara su simbol srpskog patriotizma u Prvom svetskom ratu.Spomenik ispred škole je i počast srpskim mladićima koji su posle samo dva meseca obuke u Skoplju, po naređenju Vrhovne komande dobili čin kaplara i hitno upućeni na front.

U bataljonu je bilo i 17 učenika Užičke gimnazije među kojima i Miladin Pećinar,Milan Janjušević, Miodrag Vergović…

Vesna Lučić, profesor istorije i predsednik Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” rekla je da Užicu je trebalo 100 godina da dobije spomenik posvećen Prvom svetskom ratu.

– Mi ćemo sada koristiti spomenik, vašu mladost i naše iskustvo da očuvamo to sećanje.

Strajin Šuljagić, iz Društva srpskih domaćina zahvalio se mladima što su odani svojoj zemlji, narodu I prošlosti.

– Neophodno je da se ne zaboravljaju dela onih koji su svoje živote položili da bismo mi posle njih živeli.Budite ponosni što ste Srbi i čuvajte uspomenu na vaše pretke-poručio je učenicima Šuljagić.

Učenici su sa predstavnicima Društva srpskih domaćina, Društva istoričara i Udruženja potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“ položili vence i cveće ispred spomenika 1300 kaplara koji je 2018.godine postavljen ispredUžičke gimnazije.