Pocetna Društvo Danas je Božić: Hristos se rodi!

Danas je Božić: Hristos se rodi!

185
0
Podelite

Najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog rođenja, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar.

Danas se slavi rođenje Isusa Hrista, Spasitelja koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

Praznik se provodi u krugu porodice, ne ide se u tuđe kuće. Dolazi jedino položajnik, osoba srećne ruke koja će porodici doneti sreću, zdravlje i napredak.

Od Božića do Bogojavljenja mrsni su dani, pa i sreda i petak, ali se uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, posti ma koji dan bio. Naš narod dane od Božića do Bogojavljenja zove “nekršteni dani”.

Po narodnom običajnom kalendaru, valja danas od svakoga posla nešto započeti, da bi do sledećeg Božića sve išlo od ruke. Ne spava se, da se ne bi dremalo cele godine.

U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svugde isto:

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!