Pocetna Društvo Do 15. januara otvorene prijave za poslodavce za dualno obrazovanje

Do 15. januara otvorene prijave za poslodavce za dualno obrazovanje

192
0
Podelite

Privredna komora Srbije poziva sve zainteresovane poslodavce da se do 15. januara prijave za realizaciju dualnog modela obrazovanja za neki od čak 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025. godinu.

Dualno obrazovanje, kao model srednjeg stručnog obrazovanja u kome učenici stiču znanja i veštine na dva mesta – u školi i kod poslodavca, u realnom radnom okruženju, zasnovano je na potrebama privrede. Ono predstavlja model dugoročnog ulaganja u buduće kadrove, a cilj je da po završetku formalnog obrazovanja učenici budu osposobljeni da odgovore zahtevima privrede i aktivno se uključe u radne procese. Na ovaj način smanjuje se jaz koji postoji između ponude i potražnje na tržištu rada.
Privredna komora Srbije tradicionalno u ovom periodu godine intenzivno radi na prikupljanju potreba privrede za kadrovima. U toku je poziv za sve zainteresovane poslodavce koji žele da se uključe u realizaciju dualnog modela obrazovanja. Poslodavci iskazuju potrebe za učenicima različitih obrazovnih profila putem specijalizovanog veb portala dualnog obrazovanja (portal.dualnoobrazovanje.rs).

Zainteresovani poslodavci imaju mogućnost da do 15. januara podnesu Izjave o spremnosti za realizaciju dualnog modela obrazovanja za 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025. Među njima se nalazi i 10 novih, a kao oni za kojima postoji velika potreba na tržištu rada izdvajaju se vozač motornih vozila, tehničar elektronike i automatike, elektrotehničar za elektroniku na vozilima i dr. Na bazi potreba privrede kroz institucionalno pratnerstvo i saradnju Ministarstva prosvete i Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije biće kreiran Plan upisa u srednje škole za narednu školsku godinu.

Privredna komora Srbije kao institucija koja zastupa iterese privrede se izuzetno angažuje kako bi se čitava procedura namenjena poslodavcima u dualnom obrazovanju relaksirala i time omogućila većem broju zainteresovanih predstavnika privrede da se u ovaj model uključe. Detaljne informacije u vezi sa dualnim obrazovanjem zainteresovani poslodavci mogu dobiti u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga.