Pocetna Čajetina Sanacija požara u „Čigoti“

Sanacija požara u „Čigoti“

403
0
Podelite

– Uzrok požara je najverovatnije kvar na instalacijama jer je blok „B“ izgrađen 70.godina prošlog veka. Za rekonstrukciju objekta pomoć će obezbediti kako je najavljeno lokalna samouprava i državni organi-rekao je za „vesti“ dr Aleksandar Simić, direktor Specijalne bolnice „Čigota“ na Zlatiboru

U Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru izbio je požar u petak 26.januara oko 23,30 časova i gašenje je trajalo do jutarnjih sati narednog dana. U trenutku požara u „B“ bloku bilo je 114 lica koji su brzo evakuisani i niko nije povređen.

Dr Aleksandar Simić, direktor Specijalne bolnice „Čigota“ rekao je za „Vesti da je -Komunalno preduzeće iz Čajetine radi na raščišćavanju posledica požara. Veoma je važno da se prvo stavi krov i da se krene sa projektom rekonstrukcije. Sve mora da se raščisti, a u „A“ bloku je uključena struja i voda. Uskoro očekujemo da će moći da se uključi i grejanje-naveo je dr Simić.

Vraćanje objekata u funkciju je postepeno, a potrebno je uraditi i projekat rekonstrukcije jer je ovaj deo građen 70.godina prošlog veka.

Dr Simić ističe da je neophodno da se uskoro ponovo vrati u funkciju ambulanti rad. Pomoć u sanaciji i rekonstrukciji obećali su lokalna samouprava i državni organi.

Podsetimo, vatrogasci su dojavu o požaru dobili su 15-tak minuta pre ponoći. Ukupno 47 vatrogasaca sa 11 vozila tokom noći vodilo je borbu sa vatrom. Niko od pacijenata, gostiju ali i zaposlenih u Specijalnoj bolnici „Čigota“, nije povređen. Uz pomoć vatrogasaca, ali i lokalnog stanovništva, koje je prišlo u pomoć, svi pacijenti, među kojima je bilo i nepokretnih, su evakuisani.

Sa rukovodstvom Specijalne bolnice i Opštine Čajetina, mesto požara obišla je i Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ona je rekla da će država učiniti sve da se u najkraćem mogućem roku sanira šteta i „Čigota“ vrati u normalan rad.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić izjavio je za ZooMUE da je – na lice mesta odmah stigla jedinica iz Čajetine, a mobilisana je i cela jedinica iz Užica. Kada su stigli požar se već razbuktao i plamen je izbijao kroz krov. Požar je izbio na šestom spratu gde su sobe pacijenata. One su od izolacije , plastične pokrivke i drvenog materijala, a i krov je od lako zapaljivog materijala – rekao je Cicvarić.

On je dodao da se odmah pristupilo pored gašenja i evakuaciji pacijenata ,među kojima je bilo i 30 dece koji su boravili na programu „Čigotica“.

– Uz pomoć zaposlenih u „Čigoti“ evakuisali smo 114 pacijenata, pokretnih i nepokretnih, među kojima i 30 dece. Nije bilo povređenih. Veliku pomoć su nam pružili i pripadnici policije koji su svojim vozilima prevozili pacijente do hotela „Palisad“ i Studentskog odmarališta gde su smešteni – istakao je Cicvarić.

On navodi da je saradnja bila potpuna sa Policijskom upravom iz Užica, gde je deset policijaca sa svojim vozilima pomagalo oko evakuacije.

Povodom požara koji je zahvatio Specijalnu bolnici za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Čigota Zlatibor”predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović odmah je bio na licu mesta.

– Institut „Čigota“ je prepoznatljiv i sve što je Zlatibor poslednjih 30 godina vezuju se za „Čigotu“. Ovo je za nas velika šteta i nadam se da ćemo uz pomoć svih nadležnih republičkih i lokalnih institucija uspeti vrlo brzo da ga vratimo tamo gde je bio i pre požara. Požar je nastao na krovu, na tim zadnjim etažama i šteta je verovatno ogromna, jer prilikom gašenja je sve uništeno i vodom i alatima koji su bili potrebni da bi se došlo do centra požara. Mi ćemo posle videti da što pre objekat stavimo u funkciju-naglasio je Stamtović.

Sa rukovodstvom Specijalne bolnice „Čigota“i Opštine Čajetina, mesto požara obišla je i Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ona je rekla da će država učiniti sve da se u najkraćem mogućem roku sanira šteta i „Čigota“ vrati u normalan rad.