Pocetna Društvo Potpuna rekonstrukcija učionice

Potpuna rekonstrukcija učionice

307
0
Podelite

Fondacija „Live Rich“ je tokom zimskog raspusta potpuno renovirala jednu učionicu produženog boravka u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II u Užicu za učenike prvog i drugog razreda. Zamenjene su električne instalacije, promenjena je rasveta, urađen je spušteni plafon, sanirani su zidovi i pod i opremljena je potrebnim učioničkim nameštajem. Ovo je još jedna od akcija Fondacije kojom se podržavaju deca „iz fizičkog okruženja“ u kome borave i uče, a u kojoj se izvode i NTC radionice, ističe Marija Ždero, upraviteljka fondacije „Live Rich“.

– Tokom proteklih šest godina od kada postojimo cilj nam je da podržimo dečiji razvoj na najbolji način. S obzirom da se deca najbolje razvijaju u stimulativnom okruženju, izabrali smo da tu stimulaciju radimo na dve platforme, jedna se odnosi na razvoj njihovih intelektualnih sposobnosti, da im ponudimo ono što će im pomoći da razviju svoj mozak, način na koji razmišljaju i to radimo kroz NTC program koji u Užicu promovišemo, finansiramo i realizujemo već petu godinu, a druga platforma odnosi se na razvoj fizički stimulativno okruženje koje šalje poruku da se brinemo o njima. Već nekoliko akcija smo radili na tu temu, od izgradnje igrališta do renoviranja školske trpezarije ovde u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II – izjavila je Marija Ždero.

Prema njenim rečima, kombinacija ove dve platforme na kojima Fondacija radi, najbolje je oslikana u užičkoj Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II sa kojom je izgrađena izuzetna saradnja u promociji i primeni NTC programa (učenje kroz igru) pa je škola u programu koji će je dovesti do toga da bude prva osnovna NTC škola u Srbiji u kojoj će deca od prvog do četvrtog razreda učiti uz primenu NTC metodologije. Marija Ždero poziva i druge škole da se obrate Fondaciji ukoliko žele podršku i krenu putem ovog dobrog primera.
Nina Vukić, direktorka u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II, zahvalivši se Fondaciji „Live Rich“, između ostalog je rekla:

– Ova učionica je ugledni model kako bi trebalo da izgleda svaka u našoj školi čemu ćemo i težiti u narednom periodu. Saradnja sa Fondacijom se nastavlja, želimo da naša škola bude prva NTC škola u Srbiji, jer smo NTC metode prepoznali kao dobrobit za našu decu, kako za učenike mlađih, tako i za učenike starijih razreda. Već smo preduzeli određene korake ka tom cilju.

Prema rečima Nine Vukić veliki broj zaposlenih u školi prošao je obuke 2019. godine, tri nastavnika su instruktori NTC programa, trenutno su svi učitelji prvog razreda na obukama, a u planu je da njima u saradnji sa Fondacijom budu obuhvaćeni i ostali učitelji.

Fondacija „Live Rich“ do sada je sprovela brojne aktivnosti u promovisanju NTC programa u Užicu gde je prvi seminar organizovala 2019. u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II za učitelje, roditelje i decu, potom besplatne radionice za darovitu decu, zatim su usledile radionice za uzrast od tri do deset godina, a Fondacija je i danas njihov koordinator. Organizovala je i predavanje za vaspitače iz užičkih vrtića na kojem je bilo više od 120 učesnika sa namerom da užičkoj deci NTC program bude dostupan sa polaskom u vrtić. Prošle godine usledio je i NTC kviz za decu osnovnih škola u Užicu i pobedila je Prva osnovna škola kralja Petra II. Pobednici, šesnaestoro dece, besplatno je boravilo na NTC kampu na Gučevu i Zlataru.

– Opredelili smo se da NTC tehnologija koja nadilazi okvire naše zemlje, a veoma je korisna za mentalni i intelektualni razvoj dece, bude glavna vodilja i aktivnost koju provodimo u našem gradu – ističe Marija Ždero.