Pocetna Ekonomija Tražimo radnu grupu

Tražimo radnu grupu

277
0
Podelite

– Na adresu Ministarstva poljoprivrede ove nedelje uputili smo zahtev da se napravi radna grupa od predstavnika malinara, hladnjačara i resornog ministarstva kako bismo pokušali da se dogovorimo za ovu sezonu, šta ćemo i kako ćemo raditi malinu. Jer u suprotnom možemo da dignemo ruke od maline – navodi predsednik udruženja “Savez srpska malina” Mišo Živković koji ističe da malinari neće svađu već razgovor

Otkupna cena ovogodišnjeg roda malina bila je 200 dinara po kilogramu, a samo pojedini hladnjačari predatu malinu plaćali 240 dinara. “Savez srpska malina” koji okuplja malinare iz užičkog kraja smatra da su već i na ovaj način malinari oštećeni, a pogotovo što je njihov zahtev o doplati 100 dinara po kilogramu ignosrisan. Ministarka Tanasković u medijima negira bilo kakvo obećanje. Predsednik Saveza Mišo Živković kaže da su malinarima na Odboru za poljoprivredu prezentavani podaci o izvozu sa 29. januarom ove godine.

– Kada se podeli cena od 257 miliona evra i količina izvezene maline u prošloj godini od 65.000 tona dobija se prosečna izvozna cena od 4 evra. Mislim da hladnjačarima “paše” ova cena kakva jeste, a što je sa nama to ne možemo da dokučimo. Bar da smo mogli da dobijemo nadoknadu od još 30-40 dinara po kilu da budemo svi jednako isplaćeni – kaže Živković. On dodaje da kod proizvođača vlada neizvesnot da li da rade malinu ove godine i mnogi pitaju da li da se preorijetišu na kupinu. Već se kalkuliše sa mogućom cenom ove godine od 220-300 dinara i mnogi ne vide zaradu od maline.

– I prošle godine je bila slična priča, biće doplata iz nekog fonda, ali od te priče nije bilo ništa i Ministarstvo nije htelo da čuje…- navodi Mišo Živković i podseća na raniji zahtev malinara da država interveniše kao u slučaju suncokreta, ali to se nije dogodilo. Dodaje da malinari ne tvrde da je situacija laka, i obrazloženja, da ima pomeranja na evropskom tržištu posle rata u Ukrajini, ali da ne razumeju zašto Srbija ne proglasi malinu strateškim proizvodom i uredi ovu važnu oblast.

– Ako je bilo prepakivanja maline iz uvoza, zašto da svi ispaštamo. Nas niko ne uvažava nizašta. Hladnjačarima su pomogli kroz reprogram duga, a nama ništa. Zadužili smo se za đubrivo od 90 do 120 dinara zavisno od hladnjače, a doplate nema za predatu malinu – kaže Živković.

Arilje

– Na sastanke u Arilju sa malinarima i malim hladnjačarima dolazi predsednik opštine, a nikoga nema iz ministarstva što nije u redu. – primećuje sagovornik “Vesti”. Na sastanku koji je održan prošlog utorka 6. februara u organizaciji Nacionalne asocijacije ovog voća još jednom su predočeni zahtevi ministarstvu da se mora razgovorati o ovoj važnoj proizvodnji uključujući i probleme sa otkupnom cenom. Sala Skupštine opštine Arilje bila je puna i sastanak je izazvao veliko interesovanje proizvođača i malih hladnjačara.

Izvoz

Kada se podeli cena od 257 miliona evra i količina izvezene maline u prošloj godini od 65.000 tona dobija se prosečna izvozna cena od 4 evra po kilogramu maline. Smatramo da ima prostora za doplatu – kaže Živković predsednik “Saveza srpska malina”.