Pocetna Društvo Čemu služe prolazi?

Čemu služe prolazi?

287
0
Podelite

Svakako za lakšu komunikaciju i prolaz građana između delova grada. Međutim baš na ovim javnim površinama treba voditi računa da one ostanu to što jesu, da služe svrsi, jer ukoliko se nastavi sa frižiderima, automatima i aparatima izgubiće je.

Poslednji slučaj beležimo sa postavljanjem aparata za igračke u Uskokovića prolazu. Vlasnik ima urednu dozvolu na 30 dana koja se obnavlja po isteku roka kako su nam rekli u Upravi za urbanizam, a slični aparati postoje i u prolazu kod “Kristala” i kod Stare robne kuće.

Po imenu našeg književnika Milutina Uskokovića u Užicu jedino nosi naziv Uskokovića prolaz o čemu svedoči devastirana gotovo neprimetna tabla da podseti da se na ovom mestu nekada nalazila rodna kuća poznatog pisca. U Užicu za sada ni jedna ulica niti trg ne nosi ime Milutina Uskokovića, već samo prolaz koji je najferkventiniji u gradu i u kome pored table sada stoji automat sa igračkama.

Uz veliko uvažavanje svake preduzetničke ideje i ulaganja, i izdvojenim sredstvima za naknadu lokalnoj samoupravi voleli bismo da dozvole nadležnih uvek prati nešto što se zove ambijent neke javne površine na koji se postavljaju slični objekti.

Postoje sigurno javne površine na kojima bi ovakvi sadržaji bili primereniji od Uskokovića prolaza, recimo luna park za koji su mališani uskraćeni u Užicu godinama unazad i za koji treba pronaći površinu, jer je na mestu na kome je nekada bio luna park sada parkiralište.