Pocetna Društvo Strategija razvoja urbanog područja kao važan dokument

Strategija razvoja urbanog područja kao važan dokument

225
0
Podelite

Na 32. sednici Gradske skupštine Užica usvojena je strategija razvoja urbanog područja grada Užica i opština Čajetina, Požega, Priboj i Bajina Bašta čime se stvaraju uslovi za lakše apliciranje i dobijanje sredstava za regionalne projekte.

Pomoćnik gradonačelnika Predrag Gavović smatra da strategija razvoja urbanog područja Užica grada omogućava stvaranje preduslova za pristup predpristupnim fondovima i stvaranje projektno-tehničke dokumentacije za realizaciju veoma važnih projekata regionalnog karaktera.

– Strategiju koja je rađena u okviru EU-plus predstavlja osnovu za traženje novca za realizaciju projekata iz bilo koje oblasti od ekologije, infrastrukture, razvoja – rekao je Gavović i dodao da će se za desetak dana znati rezultati konkursa na kojima je Grad Užice konkurisao za milion i po evra.

Na 32. sednici Gradske skupštine Užica usvojene su izmene i dopune Plana generalne regulacije “Užice – centralni deo” prva faza. Izmena ovog planskog dokumenta odnosi se na buduću gradnju stambeno-poslovnog objekta sa komercijalnim sadržajima na Slanuši, odnosno zgrade Komande i prostora u pravcu dvorišta škole Nada Matić. Na ovom mestu privredno društvo “BIZ 333 Constructions” Užice gradiće poslovno-stambeni kompleks. Pomoćnik gradonačelnika Gavović kaže da su smatrali da je prvobitno zamišljenu saobraćajnicu na Slanuši nemoguće izvesti zbog bezbednosti – Došli smo do prihvatljivog rešenja i taj objekat za stanovanje sa poslovanjem u prizmelju će imati podzemnu garažu, sa dve strane pristup i saobraćajnica koja se planira na Slanuši će u stvari biti slepa ulica do novog stambeno-poslovnog objekta – objasnio je Gavović, novo rešenje kao prihvatljivije za grad i osnovnu školu. Takođe izbegnuta su ogromna finansijska sredstva gradnjom nove ulice na Slanuši i eksproprijacijom određenih parcela, dodao je on.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević obratila se odbornicima govoreći i na sednici o predviđenim programima u okviru projekat Užice – prestonica kulture čija realizacija počinje 21. marta i trajaće godinu dana. Na sednici su usvojeni programi poslovanja ustanova kulture Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Gradske galerije, Gradskog kulturnog centra, RCU kao i programi poslovanja Turističke organizacije Užice i TO Regije Zapadna Srbija.

Pravniku Nataši Vukašinović, zameniku sekretara Gradske skupštine utvrđen je prestanak mandata zbog podnete ostavke, a dosadašnji direktor “Vodovoda” Duško Ljujić ponovo je imenovan na tu funkciju.

Početak zasedanja obeležilo je obraćanje Dejana Krčevinca iz Užičke odbrambene lige i predlozi kako je rekao jedinog opozicionog odbornika u užičkom jednostranačkom parlamentu, na šta su reagovali Radiša Marjanović iz SPS-a i Vladan Virijević iz Zavetnika.