Pocetna Ekonomija Obnova gazdinstva i subvencije po hektaru

Obnova gazdinstva i subvencije po hektaru

1253
0
Podelite

Od početka februara registrovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za osnovni podsticaj u biljnoj proizvodnji za tkz. subvenciju po hektaru. Ove godine iznos podsticaja je 18.000 po hektaru obradive površine. U obradive površine spadaju sve one parcele koje poljoprivredno gazdinstvo obrađuje, izuzev onih koje su prirodne livade i pašnjaci. Rok za podnošenje ovog zahteva prvobitno je bio kraj februara, ali je produžen do 1. aprila tekuće godine.

Kao i predhodne godine prijave za subvencije se podnose preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji.

Ono što je neophodno da bi se podneo zahtev za bilo koji podsticaj jeste da se izvrši obnova poljoprivrednog gazdinstva. Ta radnja se, takođe, vrši elektronski na platformi eAgrar. Obnova podrazumeva da se ažuriraju svi podaci koji su uneti na eAgrar i da se usaglase sa stvarnim stanjem na poljoprivrednom gazdinstvu. Tom prilikom je važno da se posebna pažnja obrati na setvenu strukturu poljoprivrednog gazdinstva. Potrebno je da se na svakoj parceli naznači ona poljoprivredna kultura koja se na njoj zaista i nalazi.

Na web adresi Republičkog geodetskog zavoda pod nazivom GeoSrbija može se prekontrolisati svaka pojedinačna parcela. Korišćenje sajta i pretraga su jednostavni. Takođe, ova platforma nudi i mogućnost merenja površine, pa podaci mogu biti još precizniji ukoliko se iskoristi i taj alat.

Prethodne godine su inspekcijske kontrole na terenu otkrile brojne neusaglašenosti, pa su ta registrovana poljoprivredna gazdinstva snosila posledice koje su predviđene odgovarajućim zakonskim aktima. Jedna od posledica je i to da gazdinstvo ide u pasivan status u trajanju od pet godina. Gazdinstvo koje se nalazi u pasivnom statusu ne može konkurisati ni za jedan podsticaj niti koristiti bilo kakve benificije koje imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva.