Pocetna Društvo “Praznik svetlosti” i preuzimanje titule Užice-Prestonica kulture Srbije

“Praznik svetlosti” i preuzimanje titule Užice-Prestonica kulture Srbije

522
0
Podelite

Sve je spremno da Užice preuzme titulu Prestonice kulture Srbije od Grada Čačka. Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program svečanosti i upućen poziv građanima da u četvrtak 21.marta u 20 časova prisustvuju „Prazniku svetlosti“ na Trgu partizana.

– Sa pet nosećih lokacija, iz neolitskog naselja Stapark, manastira Rujan, sa Starog grada, Kadinjače i Hidrocentrale, obratiće nam se naše lučonoše, noseće ličnosti, i poslati važne poruke, a sve to ćemo imati priliku da vidimo i čujemo na Trgu partizana, kao i maestralna izvođenja Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, na čelu sa maestrom Dejanom Savićem-istakla je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica.

U četvrtak 21. marta prvo će zvanično biti preuzimanje titule tako što će vozom kulture doći deo zvanica, predstavnika Grada Čačka, Ministarstva kulture, predstavnika kulturnih institucija i medija.

– Na peronu u 13 časova, na platou ispred Železničke stanice, oslikanom od strane divnih i talentovanih učenika Umetničke škole u Užicu, imaćemo priliku da pogledamo kratak isečak iz “Došljaka”. Zatim, u šetnji ka Gradskoj plaži, zaustavićemo se na Hidrocentrali „Pod Gradom“, gde će naši gosti imati priliku da čuju priču o svetlosti i istoriji ovog važnog zdanja, vezanog za Teslu. U 19 časova, imaćemo priliku da prisustvujemo kraćem susretu u holu Narodnog pozorišta, nakon čega će uslediti najmagičniji trenutak nastupa “Praznik svetlosti. Sa puno radosti i od srca pozivam sve zainteresovane da se pridruže ovom događaju i budu deo veličanstvenog izvođenja-naglasila je gradonačelnica.

Branislav Mitrović, koordinator i menadžer projekta naveo je da značaj ovog projekta za dane koji dolaze.

– Pre svega, jednog ogromnog benefita za naš grad, ne samo u kulturnom smislu već i u privrednom, ekonomskom, turističkom, obrazovnom, edukativnom… Svaki događaj mora imati svoju ulogu, kao šansu da delujemo na promene u našem gradu, u obliku prepoznavanja, promocije, zaštite, u obliku jačanja pravih i pozitivnih vrednosti koje će se na neki način reflektovati posle godine prestonice kulture -istakao je Mitrović.

Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja Užice navela je deo iz programa koji ova ustanova kulture priprema tokom godine.

– Dobijamo novu stalnu postavku koja se razvija na prostoru od oko 400 kvadrata koja prati hronološki razvoj grada. Kroz autentične predmete, fotografije, dokumenta predstavićemo razvoj grada Užica od praistorije do savremenog doba i sve ćemo to prikazati i kroz multimedijlani prikaz primenom savremenih tehnologija. To će ostati i za godine i generacije koje dolaze. Ova postavka pružiće jedinstveno putovanje kroz prošlost, a upravo takvim postavkama težimo da pružimo i neka dodatna tumačenja bilo da je reč o zaboravljenom ili izgubljenom nasleđu, odnosu nasleđa i identiteta-navela je Stefanović.

Ona je najavila i niz kulturnih manifestacija u saradnjii sa ustanovama kulture na nacionalnom nivou, ali i prekograničnu saradnju sa predstavljanjem u Banja Luci u Republici Srpskoj.

Filip Baralić,direktor Gradskog kulturnog centra naveo je da Prestonica kulture predstavlja novo poglavlje u radu ove najmlađe ustanove kulture u gradu, kroz infrastrukturne i programske sadržaje.

– Pri kraju su radovi na rekonstrukciji prvog sprata, dobijamo novu i savremenu multufunkcioanlnu salu za koncerte, festivale, pozorišne predstave, svečane akademije, Planirano je 11 programskih celina poput stripa, džeza, erskog humora…

Najavljeni su i za petak 22. mart koncert grupe Galija, a dan kasnije koncert grupe Van Gog. U ponedeljak 25.marta u Narodnoj biblioteci Dragiša Milosavljević, istoričar umetnosti ispričaće prvu priču o monahu Teodosiju od ukupno 12 tokom godine.