Pocetna Društvo Dobrodošli u Prestonicu kulture Srbije

Dobrodošli u Prestonicu kulture Srbije

247
0
Podelite

– Radimo vrlo predano i svu snagu, znanje, spremnost i kapacitete smo posvetili ovom velikom projektu koji realizujemo, pre svega, uz pomoć Ministarstva kulture i Radnog tima ministarke kulture Maje Gojković-istakla je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica

Da li je sve spremno za preuzimanje titule i zvaničan početak Užice-Prestonica kulture Srbije 2024?

Mesecima unazad su za nama intenzivne pripreme i ceo tim iz našeg grada, zajedno sa svim saradnicima, uveliko, priprema sve za preuzimanje titule Prestonice kulture Srbije za 2024. godinu. Radimo vrlo predano i svu snagu, znanje, spremnost i kapacitete smo posvetili ovom velikom projektu koji realizujemo, pre svega, uz pomoć Ministarstva kulture i Radnog tima ministarke kulture Maje Gojković. Nedavno je iz štampe izašla i Programska knjiga, gde će svi zainteresovani, imati priliku da pročitaju sve detalje i pojedinosti u vezi sa programima, događajima, manifestacijama, koncertima, izložbama, festivalima, kao i biografije nosećih ličnosti i predstavnika koji su naše lučonoše i koji su vekovima unazad, svojim delom i zaostavštinom, osvetlili naše puteve.

Šta je planirano za svečano otvaranje?

Pre same, zvanične, manifestacije na Železničkoj stanici ćemo preuzeti titulu od Grada Čačka, gde će vozom doći deo zvanica, koji dočekujemo uz mali performans. Posle toga, imaćemo kratak koktel i obraćanje u Narodnom pozorištu, odakle ćemo preći na Gradski trg. “Praznik svetlosti”, kako smo nazvali zvaničnu manifestaciju otvaranja, planirana je za 21. mart u 20 časova na Gradskom trgu u Užicu. Pripreme su uveliko u toku, a pored magičnog scenarija, biće prisutni i dobropoznati voditelji kao veliko iznenađenje, ali i Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, na čelu sa maestrom Dejanom Savićem, kao i KUD “Ere” i Dejan Petrović.

Koliko je trajao pripremni period i šta je bilo najzahtevnije?

Od trenutka kada smo dobili potvrdu da je Grad Užice nosilac titule Prestonice kulture Srbije, krenuli smo u razgovore i razradu ideja, istraživali smo i poslagali sve predloženo, sa idejom da spojimo tradiciju sa modernim i stvorimo jednu noviju, ali nastavimo i postojeću, svetlost – sve u cilju da Era kulture bude što sadržajnija i živopisinija. Nakon toga, sve je pretočeno u Programsku knjigu, sa kojom su paralelno, razrađivani i događaji sa kojima, zvanično otpočinjemo aktivnosti. To su bile promocije Programske knjige u Užicu, u Narodnom pozorištu i u Beogradu, u Muzeju savremene umetnosti. Na redu je svečano otvaranje, audio-video spektakl, i od srca, pozivamo sve čitaoce na događaj.

Koje će sve oblasti činiti programski koncept?

Programski koncept čini sve vrste događaja u uskoj vezi sa kulturom i kulturno-istorijskim nasleđem manifestacije, koncerti, izložbe, festivali, promocije, kao i infrastrukturni projekti, koji zauzimaju značajan deo u realizaciji projekta Prestonice kulture Srbije. Tradicionalni događaji su nastavljeni, a novi su sa tendencijom da se održe i u osnovi, predstave različite periode i vidove umetnosti i kulture.

Koliko je opredeljeno sredstava od Ministarstva kulture, a koliko iz budžeta Grada Užica za ceo projekat?

Ministarstvo kulture je opredelilo 294 miliona dinara, a Grad Užice 196 miliona dinara.

Najavili ste nedavno oko 200 programa, koje biste posebno izdvojili od koncerata, izložbi, festivala…?

Na Gradskom trgu ćemo 22. marta imati koncert grupe “Galija”, a 23. marta koncert grupe “Van Gog”. Zatim, 19. maja imaćemo priliku da slušamo Big Bend i Uroša Perića, a 25. maja hor “Kolibri”. Maestro Bojan Suđić nastupa 1. juna, Narodni ansambl i Hor RTS-a na Svetski dan muzike, 21. juna, a ,,Ohridska legenda“ biće izvedena 28. juna. Zatim, 2. jula nastupa maestro Dejan Savić sa programom Verdi, a 5. jula Ivan Bosiljčić i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, a 30. avgusta dolazi Big Bend RTS-a sa izvođenjem Geršvina. Pored toga, premijera predstave “Putujuće pozorište Šopalović” u Narodnom pozorištu očekuje nas 27. marta, dok ćemo u julu imati priliku da prisustvujemo letnjem bioskopu revije filmova Stiva Tešića, kod Hidrocentrale. U oktobru ćemo imati veliku retrospektivnu izložbu Slobodana Ere Milivojevića u Gradskoj galeriji. Ove godine, obeležićemo i velike jubileje – 180 godina Crkve Svetog Đorđa i 185 godina Užičke gimnazije.

Takođe, mladi iz regiona i šire biće prisutni na sada već tradicionalnom, pijanističkom takmičenju koje organizuje Muzička škola “Vojislav-Lale Stefanović”. Kulturna riznica grada biće okrilje koje objedinjuje delo i misao Marije Mage Magazinović, Obrada Jovanovića, Nađe Tešić, Milenka Misailovića i Mališe Atanackovića. Pisac Dejan Aleksić za naše najmlađe prirediće Književni matine za decu 28. marta u Narodnoj biblioteci.

Dokle se stiglo sa infrastrukturnim projektima i kada se očekuje njihov završetak? Gde su najveći problemi?

Projekti i projektno-tehnička dokumentacija izrađena je za sve planirane lokalitete, ali s obzirom na to da se radi o projektima koji su vrlo složeni i izazovni, pažljivo smo prišli svakom od njih sa timom stručnjaka. Kada god se radi o ovakvoj vrsti projekata, situacija prilikom samog dolaska na teren vrlo je izazovna i nepredvidiva i trudimo se da idemo u korak sa svim izazovima. U Gradskom kulturnom centru završen je lift za osobe sa invaliditetom, a u toku je rekonstrukcija velike scene u koju nije ulagano apsolutno ništa decenijama unazad. Zateklo nas je nepovoljno stanje, a po završetku ćemo imati potpuno novi prostor, sa novom binom i parketom, keramikom, novom stolarijom i ventilacijom, kao i sa „gluvom“ sobom.

Očekuje nas stalna postavka i izložba “Užice kroz vekove” u zgradi Narodnog muzeja, što podrazumeva zamenjenu stolariju, kao i nove mašinske i elektro-instalacije. Na prostoru stare streljane biće Kultrni centar za decu i mlade i Galerija keramike sa prostorom na dva nivoa, sa amfiteatrom, scenom i klubom za mlade. U Ribaševini, u kući gde je živeo i stvarao slikar Mihailo Milovanović biće potpuna rekonstrukcija objekta, realističnog prikaza tog doba i okolnosti u kojima je veliki slikar ostavljao velika dela. U Mokroj Gori, lokalitetu proglašenim za najbolje turističko selo sveta 2021. godine, biće izgrađeno Dinarsko-ribarsko naselje, prikaz nomadskog života i funkcionisanja sa kraja 19. i početka 20. veka, sa realističnim kućama i vajatima tog perioda.

Najveći izazovi, kao i problemi koje prevazilazimo su jer neke od lokacija su one u kojima se decenijama nije ulagalo, pa čak i više od toga. Zato kada se dođe na teren i krene u realizaciju, nepredvidivo je i vrlo neizvesno. Ali i toga smo bili svesni, pa spremno, brzo i u skladu sa preporukama i procedurama delujemo i u tim trenucima.

Od kolikog značaja je Užice – prestonica kulture i za druge oblasti, poput turizma, međunarodne saradnje, ugostiteljstva…

Hvala Vam što ste mi postavili ovo pitanje – od izuzetnog značaja i sveopšte doborobiti je projekat Prestonice kulture Srbije, kako za turizam, jer raspolažemo izuzetnom ponudom lokaliteta i sadržaja privlačnim svim turistima i gostima, ne samo iz Srbije, već i šire. Tako će svi naši gosti, turisti i delegacije koje dolaze u okviru međunarodne saradnje, imati priliku da učestvuju u organizovanim turama. Samim tim, naše kulturne institucije će imati priliku da svoje sadržaje predstave svim posetiocima. A naravno i ugostitelji, uz naše poznato gostoprimstvo, da dočekaju i ponude širok spektar specijaliteta i svih pojedinosti osobenih za naš kraj.

Čemu se vi lično najviše radujete?

Ceo tim i ja sa njima, pre svega, pod velikom smo odgovornošću i mogu reći da nam je sva pažnja, vreme i koncentracija i na najsitnijim detaljima. Tempo je zahtevan, nema odmora i slobodnog vremena, predali smo se i duhom, telom i umom u ovaj projekat, koji tek počinje. Raduje me energija ljudi, predanost i posvećenost, a onda, kada dođemo na događaj i uđemo u neki prostor – raduju me sugrađani, posetioci, saradnici, mediji i ljudi i van našeg grada koji dolaze da pogledaju, slušaju i razmene mišljenja.

Šta biste poručili Užičanima i svima koji će doći u naš grad?

Dragi Užičani, drage Užičanke, svi posetioci i oni koji tek žele da nas posete – čekamo vas raširenih ruku, uz osmeh i punu pažnju. Odaberite sadržaje koji vam se dopadaju, ali i one manje poznate, kako biste upoznali nove aspekte – dobrodošli ste!