Pocetna Kultura Zajedničko Frankofono veče

Zajedničko Frankofono veče

204
0
Podelite

Frankofono veče u organizaciji Ekonomske škole, Užičke gimnazije i Muzičke škole ,,Vojislav Lale Stefanović’’ održano je u Gradskom kulturnom centruu Užicu.
Mesec Frankofonije, koji se u svetu tradicionalno proslavlja u martu, obeležen je u Užicu. Međunarodna organizacija Frankofonije, u kojoj Srbija ima status pridruženog člana od 2018. godine, okuplja sve zemlje, države i regije koje spaja upotreba i negovanje francuskog jezika.

U godini „Užice-Prestonica kulture Srbije 2024.“, koja je 21.marta zvanično otpočela i u našem gradu, užički srednjoškolci predstavili su svojim sugrađanima izuzetno kvalitetan kulturni sadržaj u okviru koga su izvedene francuske šansone, kompozicije klasične muzike i poezije na francuskom jeziku.

Zahvaljujući ovoj sjajnoj saradnji, učenici Muzičke škole koji nikada nisu učili francuski jezik uspeli su da pevaju na istom, dok je učenicima Ekonomske škole i Užičke gimnazije, koji nemaju formalno muzičko obrazovanje, omogućeno da usavrše tehnike pevanja i scenskog nastupa kroz rad sa stručnjacima iz oblasti muzike. U ovoj razmeni svako je nešto novo naučio, navela je za „Vesti“ Ana Tešan, profesorka francuskog jezika u Ekonomskoj školi.

Saradnja sa Gradskim kulturnim centrom i Gradom Užice omogućila je da umesto u školama program bude u kulturnim institucijama i da se time u vaspitno-obrazovni proces učenika uključe i ostali lokalni akteri.

Veoma je značajno što je učenicima omogućeno da u lokalnoj zajednici iskažu svoje talente, pre nego što ih afirmišu i u svetu. Na taj način ovo iskustvo biće upisano u njihovim srcima i pojačaće osećaj pripadnosti svome gradu. A profesori time kod dece neguju ne samo ljubav prema školi i gradu, već grade i njihov kulturni identitet, navela je Ana Tešan, profesorka francuskog jezika u Ekonomskoj školi Užice