Pocetna Društvo Rasadnik “Bioktoša”: Rapsodija boja i cvetova (FOTO)

Rasadnik “Bioktoša”: Rapsodija boja i cvetova (FOTO)

520
0
Podelite

U rasadniku “Bioktoša” u Sevojnu trenutno rapsodija boja i cvetova, a u ponudi vase omiljene cvetnice, i raznovrsno ukrasno šiblje, perene i četinari i posebno kupcima interesantne tuje.

Malena ekipa radnika svojski se trudi da proizvede što više sadnog materijala i cveća kako bi nam Užice i njegove javne površine bilo što lepše, a prodajom biljaka za treća lica mnogi naši sugrađani u gradu i vlasnici vikend-kuća u okolini i na Zlatiboru ulepšali svoja dvorišta i terase cvetnicama baš iz ovog rasadnika,

O kakvoj se proizvodnji radi dovoljnan je podatak da ove godine plan 114.000 biljaka od čega 62.500 mladih biljaka za proleće i za letnju izmenu cveća i 77.000 semena i proizvodnju 64.000 mladih biljaka za leto. Znači potrebno je pratiti rast i klijanje za 120.000 semenki, negovati biljku od nicanja preko presađivanja (pikiranje) uz zalivanje i prihranu do predaje kupcu.

U rasadniku se vrši i proizvodnja cveća iz reznica i ožiljenica i proizvodnja preko 9000 biljaka od čega 7.400 komada omiljenih begonija, surfinija, petunija, pelargonija… Zatim oko hiljadu komada hrizantema koje su jako popularne pri odlasku leta. Iz setve originalnog semena proizvode lavandu, ruzmarin i arinariju, a iz reznica ukrasno šiblje i u pitanju je oko 800 komada biljaka ove godine. Uvek se vodi računa da biljka ne preraste i da joj se pruže optimalni uslovi nege, jer uglavnom povratka nema ukoliko biljka počne da boluje. Ove godine vreme je bilo relativno toplo u martu, a zatim je nastupilo zahlađenje i morali su da aktiviraju grejanje u staklenicima.

Od aktuelne ponude sezonskog cveća, kako jednogodišnjeg i dvogodišnjeg, perena, biljaka iz reznica koje pored rasadnika u Sevojnu kupci mogu nabaviti i u cvećari “Bioktoša” u Kralja Petra izdvajamo one bez kojih su nezamislive naše terase i baste u letnjem periodu.

Muškatle su jedne od najizdržljivijih cvetnica, lake za negu i omiljena cvetna vrsta generacija Užičana. Od onih ledenih, preko krupnih u kontejnerima do visećih u sakcijama (kaliope) cene se kreću od 200-250-300-350 dinara. Ukoliko želite ožiljenice muškatli one su samo 100 dinara, a matične 200 dinara.

Od sezonskog cveća ageratum je 50 dinara, big begonija crvene i roze boje 250 dinara i ona postaje sve više hit kod mnogih Užičanki prikladna je za veće žardinjere i dvorišta.
Izdržljive jabučice koje su jedna vrsta begonije i obilno cvetaju su 50 dinara koliko su i kadifice. Lantana je 250, ipomea 300 dinara, ukrasna paprika 150, perene su po 150 dinara, tamljanika-ožiljenica 100 dinara, a gazanija koja pleni svojim cvetom i voli sunce je 70 dinara i možete je prepoznati na naslovnoj fotografiji. Toliko koštaju i dalija ili georgina sve zastupljenija vinka prilikom izbora cvetnica. Od koprivica možete napraviti sjajan aranžman, u rasadniku ih ima raznih vrsta i koštaju samo 50 dinara po komadu. Zevalice i salvija koja ima prelep crveni cvetić su takođe po 50 dinara, kao i mrazovac. U rasadniku se može nabaviti i nekoliko vrsta bosioka po ceni od 50 dinara, a ruzumarin je 200 dinara. Reznice mušlatli, surfinija i tamljanike su po 100 dinara, dok je prkos 50 dinara. Amarantus i cinija su po 70, a viseće originalne surfinije su 300 dinara.

Važno je reći da je u rasadniku u “Bioktošu” sav sadni material originalan iz uvoza, nabavljen preko tendera i da užičko javno preduzeće ima stručne ljude koji brinu o ovoj jako osetljivoj proizvodnji koja donosi značajne benefite.

U rasadniku ćete dobiti savet za negu biljaka, bilo da je u pitanju mesto koje odgovara sadnicama ili koju prihranu da koristite, a kupcima je na raspolaganju i nabavka supstrata.

Tuje su od 600 do 1200 dinara zavisno od visine, a najvišu cenu imaju one od metar i po, dok je lišćarsko-kontejnersko šiblje od 220 do 270 dinara.. Tuje se mogu isključivo nabaviti u rasadniku u Sevojnu koji se nalazi u blizini puta ka Užicu i Zlatiboru, a evo i radnog vremena tokom narednih dana.

RADNO VREME RASADANIKA “BIOKTOŠA” U SEVOJNU
ZA PRODAJU RASADE
01. maj od 09 – 17 sati
02. maj od 09 – 17 sati
03. maj od 09 – 17 sati
04. maj od 09 – 17 sati
05. maj NERADNI DAN
06. maj 09 do 17 sati

Telefon za više informacija 031- 532-952