Pocetna Čajetina Organska proizvodnja jaja

Organska proizvodnja jaja

231
0
Podelite

Centar za organsku proizvodnju Užice, Poljoprivredna škola „Ljubo Mićić“ iz Požege i Zlatiborski eko agrar prepoznati su kao nosioci razvoja organske proizvodnje u užičkom kraju. Jedna od njih je i organska proizvodnja jaja i dostignut dnevni plasman 800-900 komada jaja što do pre par godina nije bilo slučaj.

U Centru organske proizvodnje (COP) Užice koji postoji od 2013. godine s ponosom ističu da je projekat Okružnog zadružnog saveza i zadruge „Zdravac“ vrednosti 800.000 dinara uspešno realizovan i preko njih u okviru koga i podela 1110 koka-nosilja za proizvodnju organskih jaja. Jedna firma iz Ćuprije donirala je 125 petlova koji su podeljeni proizvođačima.

Prema rečima prof-dr Nikole Bajića bele koke nosilje „dekalb“ podeljene su školi „Ljubo Mićić“ u Požegi 400 komada kako bi učenici na organskoj farmi mogli da stiču potrebna znanja za organsku proizvodnju jaja. Požeška škola je prva od 62 poljoprivredne škole u Srbiji koja ima organsku farmu za jaja i njoj sledi sertifikacija s obzirom da ispunjava sve uslove.

Zatim je 250 koka podeljeno kooperantima opštine Požega koji se nalaze u procesu sertifikacije proizvodnje organskih jaja, 300 koka užičkim poljoprivrednicima i Čajetini 200 belih koka nosilja.

– Kooperatni su ušli u konverziju zemljišta i sertifikaciju organske proizvodnje jaja – kaže Bajić i navodi da su koke podeljene u požeške Roge, Svračkovo, Zdravčiće, a u Užicu u Biosku, Stapare i Lunovo Selo. Profesor dodaje da se očekuje da do Prvog Sajma poljoprivrede na Zlatiboru koji počinje 10. maja .sertifikat za organsku proizvodnju jaja dobiju tri proizvođača iz Stapara i Bioske.

Posle pionirskih koraka kakva je bila farma Radovana Jokanovića iz Ponikovice sada u užičkom kraju postoji dnevna proizvodnja od 800-900 organskih jaja čija je cena 30 dinara, dodaje naš sagovornik i kaže da je cena i veća i kreće se od 45-50 dinara u velikim centrima.

U živinarniku maksimalno je dozvoljeno 5 koka na kvadratni metar, odnosno slobodnog prostora – bašte od četiri kvadratna metra na jednu koku. Koke od 16-18 nedelja vrlo brzo mogu preći u organsku proizvodnju i potrebno je mesec i po dana da budu pod organskim režimom i organskom ishranom.

– Za bele koke kažu „sitna koka – krupna jaja“ i potrebno joj je manje hrane od konvencionalne ishrane nosilja. Inače kavezni način držanja koka propisima EU nije dozvoljen ni za konvencionalnu proizvodnju – kaže na kraju Nikola Bajić.