Pocetna Društvo Počelo gašenje deponije „Duboko“ inovativnim metodoma

Počelo gašenje deponije „Duboko“ inovativnim metodoma

3257
0
Podelite
Foto: Privatna arhiva

Deponija „Duboko“ nije ugašena, ali je pod kontrolom i od jutros se primenjuju inovativne metode za gašenje požara koje koriste vatrogasno-spasilačke službe. Od standardnih gde je korišćena voda i zemlja za prekrivanje smeća uključeno je novo sredstvo koje se razblažuje sa vodom i plus alge koje se koriste za gašenje požara. Uspeli smo to da nabavimo i očekujemo da ćemo uskoro imati prve rezultate – istakao je za „Infoeru“ Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“ Užice.

– Moramo da vodimo računa i o bezbednosti svih koji su uključeni u gašenje požara, ima kosina koje su nestabilne da bismo izbegli obrušavanje. To ne može za dan da se ugasi jer je takav teren i takva je vrsta požara gde mora postepeno da se radi-naveo je Milovanović.

Foto: Privatna arhiva

Juče su dejstvovali i helikopteri za gašenje požara i uspeli su da smanje površinu zahvaćenu uz danonoćan rad sa mašinama. Cilj je da se dođe do mesta koje je najviše zahvaćeno požarom i da se ugasi dim, da bi se nastavilo sa daljim radom. Prema procenama helikopteri će ponovo biti korišćeni.

Gašenje požara će postepeno potrajati još nekoliko dana, da ponovo ne bi došlo i do klizišta.

Direktor Milovanović je istakao da su netačne informacije da je došlo do eksplozije na deponiji i da su izgorele mašine. Zamolio je građane za strpljenje uz zahvalnost svima koji učestvuju u gašenju požara jer su uslovi izuzetno teški za rad.